BIG, Kopenhag’da Sosyal Konut Tasarladı

BIG, kâr amacı gütmeyen uygun fiyatlı konut kuruluşu Lejerbo için Kopenhag'da sosyal konut tasarladı.

BIG, Kopenhag’ın çok kültürlü kuzeybatı bölgesinde son zamanlarda tamamlanan 6.800 metrekarelik taban alanına sahip, kâr amacı gütmeyen uygun fiyatlı konut kuruluşu Lejerbo için “Homes for All” misyonunu yerine getiriyor. Bina, gelir düzeyi düşük vatandaşlara, 3,5 m tavan yüksekliğine, geniş pencereler ve açık teraslara sahip 66 adet konut vaadediyor.

Kopenhag’ın kuzeybatı kesimindeki Dortheavej bölgesinden adını alan 5 katlı bina, 1930’lardan 50’lere kadar endüstri bölgesi olan alanda yer alıyor. 2013’de Danimarka’nın kâr amacı gütmeyen, inşaat firması Lejerbo BIG’i, taslaklarını Danimarkalı şehir bölge planlamacısı Jan Gehl tarafından hazırlanan bu bölgeyi tasarlaması için görevlendirdi. BIG’den, mevcut yaya yollarını koruyarak ve bitişik yeşil alana dokunmadan, bölgede çok ihtiyaç duyulan uygun fiyatlı konut ve kamusal alan yaratması istendi.

Lejerbo’nun Başkanı Jan Hyttel “Amacımız dünyanın önde gelen mimarları tarafından uygun fiyatlı daireler yaratmaktı. BIG ile birlikte, konut sakinleri için sürdürülebilir, güvenli ve işlevsel evler yaratmayı başardık,” şeklinde açıklama yapıyor.

Bjarke Ingels

Toplu konut projeleri, zorunlu bütçe kısıtlamaları nedeniyle mimari bir meydan okumadır. Kentsel ve konut ölçeğinde uygun yaşam alanları yaratmak için modüler yapıda mütevazi malzeme seçimleri yaptık. Prefabrik elemanlar, her bir modüle ekstra bir metre yükseklik katacak şekilde şaşırtılarak istiflenerek mutfak ve yaşam alanlarının daha geniş olması sağlandı. Dortheavej’de, hem toplum hem de birey için katma değer yaratmayı başardık.

Konut modülleri eğrisel ve şaşırtmalı olarak konumlandırılarak tekrarlanıyor ve çevre binaların yüksekliğine ulaşıyor. Bu konumlandırma şekli, her dairenin bir terasa sahip olmasını, dolayısıyla daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı sağlıyor. Özellikle güney cephesinde, kütle hareketleri artarak balkonları oluşturuyor.

Geniş, zeminden tavana kadar uzanan pencereler, mekana yeşil avlu veya civardaki yapılara bakan farklı manzaralar sunmakla birlikte bolca gün ışığı almasını da sağlıyor. Dairelerin büyüklüğü 60 ile 115 m2 arasında değişiyor. Malzeme seçiminde; soluk ahşap tonları ve brüt beton kullanılarak oldukça sade bir dil yakalanmış.

Binanın eğrisinin yarattığı küçük meydan, kiraz ağaçları ve bisiklet park yerleriyle şehrin içinden geçtiği, tercih edilen yol haline gelmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın