BIG’in Norveçli Mobilya Üreticisi Vestre İçin Tasarladığı Fabrika Tamamlandı

BIG’in Norveçli mobilya üreticisi Vestre için tasarladığı, yeni bir mobilya fabrikası, deneyim merkezi ve 300 dönümlük halka açık parkı içeren THE PLUS açıldı. Bu renkli üretim mekanı, kendini şehir mobilyalarının temiz ve karbonsuz üretimine adayarak üretim tesislerine ve geleceğin yüksek verimli üretimine öncülük ediyor.

Fotoğraflar: Einar Aslaksen

Norveç’in on yıllardır mobilya endüstrisindeki en büyük yatırımı olan 7.000 metrekarelik üretim tesisi, yürüyüş için halka açık bir park da sunuyor. Kamp yapmaya ve bölgenin Oslo dışında yeşil bir üretim merkezi kurma hedefine uygun olan proje, yerel kereste, düşük karbonlu beton ve geri dönüştürülmüş çelik kullanılarak sadece 18 ayda inşa edildi.

The Plus, merkezde birbirine bağlanan ve kesişim noktasında “artı” şeklini oluşturan bir depo, boya fabrikası, ahşap fabrikası ve montajdan oluşan dört ana üretim salonundan oluşan radyal bir formda tasarlanmış.

Bu düzen, üretim birimleri ve sezgisel ziyaretçi deneyimi arasında verimli, esnek ve şeffaf bir iş akışı sağlıyor.

Bir akış şeması gibi, tüm iç mekan, zeminlere taşan her makinenin rengiyle düzenlenmiş. The Plus’ı keşfetmek, fabrika faaliyetlerine ilişkin deneyimin birleştiği renkli adalardan oluşan bir takımadada dolaşmak gibi geliyor.

The Plus’ın kalbi, ziyaretçileri, halkın enerji, su ve dairesel tasarım hakkında bilgi edinebileceği Vestre Energy and Clean Water Center sergi merkezlerine çekiyor. Dört üretim salonunun tümüne doğrudan bağlantısı olan bir lojistik ofisi, Vestre ekibinin lojistik trafiği maksimum verimlilikle işlemesine olanak sağlıyor.

Merkezi mekan, en son dış mekan mobilya koleksiyonlarının sergilendiği ve değişen mevsimlere göre değiştirildiği halka açık, dairesel bir avlunun etrafını sarıyor. Avlu, ziyaretçilerin ve personelin fabrikanın üretim süreçlerini tam olarak deneyimlemeleri için bir panoptikon işlevi görüyor.

Fabrikaların içinde, üretim salonlarının yanı sıra dışarıdaki ormana da bakılmasına izin veren eğimli çatılar oluşturmak için tavanlara bazı müdahaleler yapılmış. Boya ve ahşap fabrikası boyunca, eğimli çatılar, ziyaretçilerin ve personelin binadaki üretim süreçlerini gözlemlerken binada yukarı ve aşağı yürümesi için bir yol oluşturacak şekilde genişletilmiş. Dört üretim biriminin tamamı, 21 metre lamine ahşap ile inşa edilmiş olup esnek alanlar oluşturuyor.

Binaların dört bir yanından ziyaretçiler ve personel tesis çevresinde yürüyüş yapabiliyor. Çatıda, 900 fotovoltaik panel optimum güneş verimliliğine göre yerleştirilip açı verilirken, etkin inşaat ve malzeme yöntemleri, yağmur suyu toplama sistemleri, ısı ve soğutma sistemleri, yeşil çatılar, elektrikli araçlar ve daha pek çok şey geleneksel bir fabrikanın bundan yaklaşık %90 daha düşük enerji talebine katkıda bulunuyor. The Americans With Disabilities AcT (ADA) erişilebilirliği olan bir rampa, tekerlekli sandalyelerin ve bebek arabalarının her tarafı çam ağaçlarıyla çevrili olan kıvrımlı yolu deneyimlemenin keyfini çıkarmasını sağlayacak.

Norveç gibi yüksek maliyetli bir ülkede bile üretimin sürdürülebilir ve karlı olabileceğini kanıtlayan The Plus, fabrikasyon ve imalattaki ilerlemelerin – şeffaf ve açık bir üretim tesisi, halka açık bir park ve imalat endüstrisi için gerçek bir yeşil dönüm noktasının bir karışımı- hem geleceğin fabrikalarını hem de onları deneyimleme şeklimizi şekillendirmeye nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor.

The Plus Hakkında Detaylı Bilgiler

The Plus, geleneksel bir fabrikadan %50 daha az sera gazı salımı yapacak. Fabrika A+ verimlilik derecesine sahip ve bina yılda yaklaşık 250.000 kWh yenilenebilir enerji üretecek. Vestre, ulaşım için %100 elektrikli araçlar kullanacak.

Plus, dünyanın en yüksek çevresel BREEAM derecesini “Outstanding” kategorisinde elde eden türünün ilk projesi olmaya hazırlanıyor. “Outstanding” uluslararası bir yenilik olarak tanımlanıyor. Teoride, tüm yeni konut dışı binaların yüzde 1’inden azı bu son derece yüksek seviyeye ulaşacak. Şu anda İskandinav bölgesinde “Outstanding” olarak nitelendirilmeye yakın hiçbir endüstriyel proje bulunmuyor. Vestre, bu proje aracılığıyla endüstriyel projelerin çevre alanında da küresel yenilikçiler olabileceğini kanıtlamayı amaçlıyor.

Yerel ahşap, düşük karbonlu beton ve geri dönüştürülmüş güçlendirilmiş çelikten inşa edilen cephedeki tüm malzemeler çevresel etkilerine göre özenle seçilmiş.

Tasarımın her yönü, karşılaştırma yapılan diğer fabrikalardan minimum %50 daha düşük sera gazı salımı sağlamak gibi çevre dostu üretime uygun yenilenebilir ve temiz enerji ilkelerine dayanıyor.

Bjarke Ingels Group’tan Sürdürülebilir Mobilya Fabrikası Tasarımı: The Plus

Etiketler

Bir yanıt yazın