BIG ve A+ Architects, Toulouse’a Yeni Ulaşım Merkezi Tasarlıyor

BIG - Bjarke Ingels Group ve A+ Architects, Fransa'nın dördüncü büyük şehri olan Toulouse'da 12.000 m²'lik Marengo Multimodal Transport Hub isimli bir proje tasarladı.

Şehrin doğu sınırındaki Gare Matabiau merkez istasyonunun bitişiğinde yer alan bina, şehir merkezini Canal du Midi’nin ötesine genişletecek ve otobüs, demiryolu ve metroyu tek bir çatı altında birleştirerek toplu taşıma ağlarını güçlendirecek.

Toulouse’un Grand Matabiau Quais d’Oc masterplanının bir parçası olan Marengo Multimodal Transport Hub, kentsel alanı yeniden canlandıracak, kesintisiz seyahati kolaylaştıracak ve şehre gidip gelen günlük yolcu sayısını üç katına çıkaracak.

Ağırlıklı olarak ahşaptan inşa edilen merkez, batıda merkez tren istasyonuna bağlanırken doğuya doğru şehrin yaya ve bisiklet akışını yönlendirerek şehir merkezi, UNESCO listesindeki Canal du Midi ve Périole mahallesi arasında bir bağlantı görevi görüyor.

Bina,  Silver Occitanie Sustainable Buildings sertifikasının yanı sıra Biodiversity Effinature ve HQE Infrastructure sertifikalarına da sahip olacak.

Kentin çatı manzarasına ve geleneksel “foraine” tuğla kullanımına atıfta bulunan bina, gül renkli, kristal bir çatı ile karakterize ediliyor.

Güneydeki ana giriş kanopisinden itibaren merkezin yapısı kuzeye doğru eğimli bir hareketle kademeli olarak yükselerek demiryolu raylarına doğru 32 metre yüksekliğe ulaşıyor.

Haute-Garonne bölgesinin bitki örtüsünü yansıtmak için binaya ve bisiklet istasyonuna yerel bitkiler ve ağaçlar dikilmiş.

Otobüs terminalini geçip ana girişten içeri giren yolcular, yerin altından Gare Matabiau’ya, demiryoluna, metro hatlarına ve ulaşım merkezinin takılma alanlarına yönlendiriliyor.

Zemin kat ve iki alt kata yayılan 4.400 m²’lik alanda, dinlenme alanlarının yanı sıra ticari ve kültürel faaliyetler de dahil olmak üzere herkese açık esnek ve gayri resmi kamusal alanlar yer alıyor.

Yapının yüksekliği arttıkça, her seviye kademeli olarak geri çekilerek üçgen bir şekil oluşturuyor.

“Yeni Ulaşım merkezinin Marengo parvisinden yükselen katlanmış çatısı, ana salonu yemyeşil bir alan ve bol gün ışığı ile tanımlayarak ziyaretçileri karşılıyor ve onları aşağıdaki metro ve tren raylarına yönlendiriyor. Binanın kuzeye doğru yükselen zarif silüeti Rue de Périole boyunca kıvrılıyor. Zemin ve alt katlarda dinlenme ve perakende satış alanları ile Maison du Climat etkinlik alanı bulunurken, üst katlarda bölgesel ofisler yer alacak. Tasarımda düşük karbonlu çözümleri takip ederek, kütle ahşap, düşük karbonlu beton ve çatıda fotovoltaik ile doğal havalandırma kullandık. Bu basit ama çok işlevli tasarım, çatıyı Toulouse’un yeni simgesi haline getiriyor.” 

Bu, katlar arasında görsel bağlantılar kurulmasını sağlıyor ve gün ışığını binanın en alt katlarına kadar çekerek gün boyunca yolcular için rahat ve kolay bir gezinti imkanı sunuyor.

Merkezin iki alt katı 1.000 ünitelik açık hava bisiklet parkına bağlanacak.

1. ve 6. katlar, Occitanie Bölgesi’nin 350 çalışanı için 6.600 m²’lik bir ofis alanı olarak işlev görecek.

Bölmeler için sıkıştırılmış toprak ve tekstil kullanılacak, zemin ve yeraltı katları düşük karbonlu, gül renkli betonla inşa edilecek.

Ayrıca çatı, gül rengiyle eşleşen fotovoltaiklerden oluşacak ve doğal ışığa izin veren çatı pencereleri ile delinecek.

Marengo Multimodal Transport Hub, 2019 yılında Bordeaux’da tamamlanan MÉCA, Maison de l’Économie Créative et de la Culture Aquitaine kültür merkezinin ardından BIG’in Güney Fransa’daki ikinci projesi.

Ulaşım merkezinin inşaatına 2026 yılında başlanması, Gare Matabiau’ya metro bağlantısının ve metro istasyonunun 2028 yılında tamamlanması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın