Belçika’da Mantar Kaplı Konut Projesi

Belçika’da Mantar Kaplı Konut Projesi

Officeu Architects tarafından tasarlanan mantar kaplı iki apartman bloğu, yenilenmiş 18. yüzyıl yapısının yanında konumlanıyor.

Fotoğraflar: Stijn Bollaert

Belçika’nın Leuven kentinin tarihi merkezine yakın bir köşe parselde yer alan proje, merkezi bir bahçe etrafında düzenlenmiş 12 daire ve ortak kullanım alanlarından oluşuyor.

De Sijs, sakinlerin birbirleriyle karşılaşma ve etkileşim kurma olasılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla tasarlanmış.

Adını, merkezde yer alan 18. yüzyıl yapısında daha önce bulunan kafeden alıyor. Bu yapı, bugün ortak yaşam alanı olarak yeniden işlevlendirilmiş ve projenin “atan kalbi” olarak konumlandırılmış.

Üç ayrı yapı kütlesi, daire ve ortak alan girişlerinin yer aldığı L şeklindeki bir sirkülasyon aksı boyunca birbirine bağlanıyor.

Bu aksın merkezinde yer alan tescilli 18. yüzyıl yapısı, projenin ana girişi olarak işlev görüyor ve içinde ortak mutfaklı bir yemek alanı, oturma bölümü, misafir evi, atölye ve ortak çalışma alanı barındırıyor. Yapı, hem projenin davetkâr yüzünü oluşturuyor hem de ortak yaşamın merkezini oluşturuyor.

Mevcut yapının arka cephesinde yer alan tam boy cam açıklıklar, yaşam alanları ve mutfağın bitişiğindeki bahçeye açılıyor; buradan taş döşeli bir teras basamaklarla çim alana doğru iniyor.

De Sijs’teki apartman bloklarının içinde, kompakt stüdyolardan üç yatak odalı dublekslere kadar farklı büyüklükte daireler yer alıyor. Her daire, ana bahçeye bakan bir verandaya ya da balkona açılacak şekilde yerleştirilmiş.

Blokların ön cephesindeki boşluklar, dışarıdan erişimi sağlayan merdivenler için alan oluşturuyor. Böylece her daireye bağımsız bir giriş imkânı tanınıyor. Giriş kapıları ise, zamanla sarmaşıklarla kaplanması planlanan metal bir çit arkasında gizlenmiş.

Ahşap ve çelikten oluşan taşıyıcı sistem ile sade dolgu duvarlar tercih edilerek, iç mekânların kolayca dönüştürülebilmesi sağlanmış. Binanın ilk sakinleri, tasarım süreci boyunca yaşam alanlarını kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirme fırsatı buluyor.

Ahşap tavan kirişleri ve havalandırma kanalları, sade beyaz iç mekanlarda açıkta bırakılmış ve renkli karolarla canlılık kazandırılmış.

Her iki apartman bloğunun da cephesi atık mantar panelleriyle kaplanmış. Bu paneller, yapıları yumuşatıp sıcaklık katarken, yoldan gelen sesi de yalıtmayı başarıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın