Barselona’daki Enerji Tasarruflu 10.000 Euro’luk Apartman Dairesi

Barselona’daki Enerji Tasarruflu 10.000 Euro’luk Apartman Dairesi

İspanyol mimarlık ofisi Takk, apartman dairesinde yalıtımı en üst düzeye çıkarmak için, iç mekan yenilenmesinde Matruşka bebeklerden ilham alarak iç içe yerleştirilmiş odalar tasarlamış.

10.000’lik ev (10K HOUSE) olarak adlandırılan 50 m²’lik apartman, evi olabildiğince sürdürülebilir olacak şekilde tasarlamak amacıyla, Takk tarafından sadece 10.000 Euro’luk bir malzeme bütçesi kullanılarak yenilenmiş. Proje, ev sahipleri ve kiracıların karşı karşıya olduğu küresel enerji krizinin yanında iklim değişikliği ile ilgili endişelerle de cevap olarak tasarlanmış.

Takk’a göre, bir açık kat boyunca düzenlenmiş odalar, bir soğanın katmanlarını taklit eden ve en çok ısı gerektiren odaları dairenin merkezine yerleştiren bir düzende yani “birbiri içinde” inşa edilmiş. Mireia Luzárraga ve Alejandro Muiño’nun aktardıklarına göre “Evcil hayvanlarımızın veya cihazlarımızın yaydığı ısının dışarıya ulaşmak için daha fazla duvardan geçmesine neden oluyor. Daha fazla ısıya ihtiyaç duyan alanları – örneğin uyuduğumuz odayı – matruşkanın [bir Rus bebeği] merkezine yerleştirirsek, onu daha az ısıtmamız gerektiğini anlarız çünkü evin konfigürasyonu başlı başına evin sıcaklığının korunmasına yardımcı olur.”

Projeyi tek bir müşteri için tasarlayan mimarlar, “Ulaştığımız sonuç, perspektifleri çoğaltan bir tür labirent oldu,” diyor. Odaları yükseltmek için kullanılan geri dönüştürülmüş masa ayakları, duvarda oluklar oluşturmak zorunda kalmadan su borularının ve elektrik bağlantı parçalarının serbest hareket etmesine olanak sağlamış ve bu işlem toplam maliyeti düşürmüş. Örneğin, merkezde bulunan yükseltilmiş yatak odası, içerisi faydacı ve uygun maliyetli malzemeler olan yerel koyun yünü plakalarıyla donatılmış MDF ile kaplanmış.

Dairenin mevcut iç düzenini yıktıktan sonra Takk, zemin ve duvarlara maliyetli ve karbon ayak izi yüksek (karbon-yoğun) kaplamalar uygulamamayı tercih etmiş. Bunun yerine mimarlar alanı tamamen temizlemiş ve eski bölücü elemanların söküldükten sonra bıraktıkları izleri koruyarak ve sökülen ışık armatürlerinin bağlantılarını görünür bırakarak daireye ham bir görünüm vermiş, orijinal kat planını anımsatan izler bırakmış.

Ahşap geometrik dolap ve açıkta metalik bir lavabo içeren mutfak, projenin en açık kısmında yer almış. Mimarlara göre, açık mutfak “cinsiyetle ilişkilendirilmemiş” bir mekan olarak görmeyi ve ev işleriyle ilgili klişeleri yıkmayı amaçlıyor. Luzárraga ve Muiño, “Geleneksel olarak, mutfak, evin sahibi olsunlar veya ev işi yapsınlar, esas olarak kadınların kullandığı bir alan olarak anlaşılmış.”

İç mekandaki çalışmalar, şantiyeye varmadan önce kesilen kullanılarak inşa edilmiş ve standart vidalar kullanılarak monte edilmiş. Takk, imalat aşamasında ‘kendin yap’ konseptini teşvik etmek için bu yöntemi seçmiş ve müşteriye, dairenin bir mobilya parçasıymış gibi bazı kısımlarını kendilerinin bir araya getirmelerine izin veren küçük bir talimat kılavuzu teslim etmiş.

10K House, Luzárraga ve Muiño’ya göre benzer “önyargısız” tasarım ilkelerine sahip The Day After House isimli önceki bir projesine dayanıyor.

Hedonistik ve Oyuncu bir Apartman Dairesi: The Day After House

Etiketler

Bir yanıt yazın