Hedonistik ve Oyuncu bir Apartman Dairesi: The Day After House

TAKK studio tarafından tasarlanan, Madrid'deki 110 m²'lik konut, konutta yeni kullanım modellerine ve çevre bilincine göre hareket etmeyi amaçlayan bazı yönergelerin izlenmesiyle oluştu.

Fotoğraflar: José Hevia

Projede iki ana kısıtlama vardı: birincisi, ailenin karşılayabileceği asgari bütçe; ikincisi ise, ailenin ekoloji ve sürdürülebilirlik konusundaki kaygılarının tasarıma yansıtılması gerekliliğiydi.

Tasarım üç ana fikir altında geliştirildi. Öncelik, oda-koridor kombinasyonuna dayalı geleneksel ev şemasına karşı, evin işlevsel ve programlı olarak düzenlenmesi için termal gradyanlarla çalışmaktı.

Yerleşim planı, her alanın iklimsel ve çevresel özelliklerini dikkate alıyor. Sanki bir soğanın katmanları gibi evin boşlukları iç içe geçiyor. Bu işlem, hem evin geri kalanı için kullanılabilecek boş alan olan koridorları kullanmamaya hem de enerji tasarrufu için bir yöntem yaratmaya izin veriyor. Evin merkezine yaklaştıkça mekanlar daha fazla yalıtılmış oluyor ve iklimlendirme çözümleri için daha az ekstra enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Bu tasarım kararı, yaz aylarını sıcak ve kış aylarında soğuk geçiren Madrid’de işlevi ve verimliliği birleştirmeyi sağlıyor.

İkinci fikir, ana malzeme olarak ahşap ve mantar kullanmak üzere düşük CO2 emisyonlu malzemelerin tercih edilmesiydi. Daire ağırlıklı olarak kuzey cepheye sahip ve güneş enerjisi katkısı bu nedenle düşük. Enerji kayıplarını azaltmak için yalıtım olarak yüksek performansa sahip ve hızlı ısınan malzemeler kullanıldı.

Son fikir ekonomik ve enerjik nedenlerle, evin toplam yüzeyinin sadece yarısını inşa etmek ve diğer yarısını pencereleri de dahil olmak üzere boşaltarak bir terasa ayırmaktı. Hem kısıtlı kaynaklar hem de yılın büyük bir bölümünde yüksek sıcaklıklara sahip olan Madrid iklimi göz önünde bulundurularak, 110 m²’lik daire boş bir kutu olarak düşünüldü ve iç kısmına sadece 60 m2’lik bir alan inşa edildi. Isı yalıtımlı bu kutu “Kış Evi” olarak adlandırıldı ve kalan 50 m²’lik bir teras, “Yaz Evi” olarak bırakıldı.

Başlangıçta bir kısıtlama gibi görünen düşük bütçe, böylece çoğalan bir unsura dönüştü ve bir ev fiyatına iki ev sağlandı. Duvarlar, tavanlar ve zeminlerdeki izolasyonlar kaldırıldı ve bu elemanların yüzeyi çimento harcı ile bitirildi. Bir odun sobası ve katlanır kapı sistemi de dahil edilerek, bu alanın kullanılabilirliği yılın geri kalanına genişletildi.

Bu üç temel fikir etrafında, hem maddi hem de programatik bazı tamamlayıcı stratejiler de projeyi güçlendirdi.

Açık düzendeki mutfak, alanın farklı aile üyeleri tarafından cinsiyetten bağımsız ve adil bir şekilde kullanılmasını teşvik ediyor. Tezgahın standart 90 cm yerine 75 cm yüksekliğe yerleştirilmesiyle yemek masası ve ofis masası mutfağın ayrılmaz bir parçası haline geliyor ve mutfağı evin geri kalanıyla birleştiriyor.

Projede evin sakinleri için “ortak” bir yatak odası inşa edildi. Sakinler arasında farklı ilişki biçimlerine izin veren ve farklı katmanları birleştiren bu büyük, karmaşık yatak odası hem enerji tasarrufu hem de duygusal bağların güçlenmesi açısından fayda sağlıyor.

Banyo alanları projede cephelere yakın evin en iyi kısımlarında yer alıyor ve bu alanlara hedonist ve eğlenceli bir bakış sunuyor. İyi aydınlatılmış ve iyi havalandırılmış bu banyolar aynı anda birkaç kişi tarafından bile kullanılacak alanlar olarak tasarlandı.

Son olarak daireye eklenen bitki örtüsü yaşamı için uygun alanlar, sadece estetik veya refah nedenleriyle değil, yaz boyunca taze bir çevrenin korunmasına yardımcı olmaları için tasarlandılar.

Etiketler

Bir cevap yazın