Avusturya’nın Schönbach Kentindeki Tarihi Bir Binanın Yenilenmesi

Mimarlık firması Atelier St, Avusturya’nın Schönbach kasabasında inşa ettiği en son yenileme projesi Faktorenhaus’u tamamladı.

1785 yılında inşa edilen Faktorenhaus, eskiden kumaş işlemecilerine iplik ve keten tedarik eden kanvas tüccarlarına ev sahipliği yapan bir konut ve ticari bina olarak kullanılmış. Bugün bina, çağdaş mobilya, mutfak ve ilgili tüm aksesuarların ticaretini yapan orta ölçekli bir şirkete ev sahipliği yapıyor.

Faktorenhaus önemli bir kültürel anıt olarak listelendiğinden, nihai hedef, yeni işlevlere hitap eden çağdaş bir tasarımı bütünleştirirken tarihi değerini de korumak olmuş. Ofis, Schönbach kasabasını karakterize eden benzersiz bir mimari özellik olan; ahşap çerçeveleme ve yapı taşı inşaat yöntemlerini birleştiren özel bir ev türü “umgebindehaus”ı örnek almış. Bu tür evlerde zemin kattaki ana oda, çevresel bir destek sistemi ile çevrili ayrı bir ahşap kütük yapı olarak tasarlanır, bunu akılda tutarak, ofis, Faktorenhaus’u tüm uzantılardan kurarak yapıyı net hacmine ve destekleyici yapısına geri döndürmüş.

Ahşap çerçeveler ve kirişler, daha doğal gün ışığını getirmek ve aynı zamanda içeride ince bir mekansal deneyim yaratmak için büyük ölçüde açığa çıkarılarak ve görünür hale getirilmiş. Açıkta kalan, üstü açılmış tavan ve duvar yüzeylerinde farklı ofis katları arasında görsel bağlantılar sunan galeriler oluşturulmuş.

Şirketin idari bölümleri için ofis yapıları üst iki katta düzenlenirken, zemin kat, tarihi haç ve eski tonozların altında fuaye, vestiyer, tuvaletler ve seminer odalarını barındıran yarı kamusal bir alan  olarak yeniden tasarlanmış. Yapının merkezi olan ahşap kulübenin tarihi yapısı korunarak açık mutfaklı ve şömineli keyifli bir misafir odasına dönüştürülmüş.

Üst ofis odalarına erişim, aynı zamanda gerekli ilk kaçış yolu olarak da işlev gören ve açık havaya doğrudan tahliyeye izin veren yeni bir merdivenle kuzey tarafından sağlanmış.

Malzeme ve yüzeyler aslına uygun olarak seçilmiş. El oyması beyaz dekoratif çerçevelerle birlikte taş ocağı taşı, bataklık kireç çamuru ve kömürleşmiş ahşap ile dış cephe tamamlanmış. İçeride, doğal kil sıvalar ve açık kazein renkleri, koyu ham çelik ile yansıtıcı krom çelik yüzeylerle kontrast oluşturulmuş.

Ofis ve toplantı odası zeminleri ses emici ve antrasit renkli halılarla kaplanırken, üst kattaki diğer yüzeyler geniş ebatlı yağlı meşe kalaslarla döşenmiş. Kütük kulübe için binada bulunan tarihi kalaslar yenilenerek yeniden kullanılmış, diğer tüm ortak alanlar çimento karolarla kaplanmış.

Faktorenhaus projesinde bina alanı içinde zengin bir deneyim yaratmak için modern unsurlar kasıtlı olarak “yeni” eklemeler olarak sunularak tarihi yapıları vurgulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın