Armadillo Araştırma Pavilyonu: Uyarlanabilirliği Benimsemek ve Birlikte İnşa Etmek

Armadillo Araştırma Ekibi, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi'nde Yapısal Tasarım Atölyesi kapsamında "Armadillo Araştırma Pavilyonu"nu tasarladı.

Yerküre devinir, Mimari evrilir.

Günümüzün hızlı ve durmaksızın gelişen dünyasında, kullanıcı-mekân etkileşimlerinin yanı sıra mekânsal gereksinimler de sürekli olarak değişmektedir. Yeryüzünün tükenen kaynakları, iklim değişikliği ve artan yer gereksinimleri, mimarları çok işlevli, çok kullanıcılı ve çevreye duyarlı yapılar tasarlamaya zorlamaktadır. Karmaşık problemleri çözme yetisi olan tasarım, artık değişen ihtiyaçlara ve durumlara uyum sağlayabilen bu tür yapılar yaratmaya odaklanmıştır. Tasarımın çoğu alanında artık yaygın olan bu paradigma değişimi, tasarımı kendi kendini tasarlayan ve kendi kendini inşa eden sistemler yaratma sürecine dönüştürmüştür.

2024 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden araştırmacılar ve öğrenciler, yapıların uyarlanabilirliğini göstermek için serbest hareket edebilen eklemlere sahip Armadillo adlı ahşap bir pavyon tasarladılar. Armadillo, esnek eklemleri sayesinde sökülebilir, çeşitli mekânlara taşınabilir, yeniden kurulabilir ve yeni mekânsal gereksinimlere uyum sağlayabilir. Pavilyonun yapısal tasarım, detaylandırma ve imalat süreçleri, parametrik tasarım araçları kullanılarak tamamen sayısal ortamda gerçekleştirilmiştir. Pavilyon, ilk olarak araştırmacılar ve öğrenciler tarafından üniversitenin sergi alanı Mongeri Salonu’nda bir tasarla-yap atölyesinin parçası olarak inşa edilmiştir.

Tasarıma, şekil değiştiren bir hayvan olan, şeritli kabuğu ve bir top haline gelebilme özelliğiyle karakterize edilen Armadillo’nun adı verilmiştir. Pavilyonun geometrisi bir omurgaya bağlı göğüs kafesini anımsatmaktadır. Omurga kısmı kaburgaları en yüksek noktalarından birbirine bağlar ve gerekli yapısal bağlantıları sağlar. Kaburgalar, formu ve mekânı oluşturan 50 ardışık serbest biçimli kemerlerdir. İnsanların ayakta durması veya geçmesi için açık alanlar sağlarlar.

Pavilyonun yapısal davranışı ve hareket mekanizması 1:4 ölçekli bir fiziksel model ile prototiplenmiştir. Gerçek ölçekli model, aynı detaylar kullanılarak PLA ile 3 boyutlu basılmıştır. Gerçek ölçekli pavilyon, 18 mm MDF panellerin CNC kesilmesiyle sayısal olarak üretilmiştir. İnşaat sırasında sabit parçalar için tutkal ve vidalar kullanılmıştır. Hareketli parçalar cıvatalarla bir araya getirilmiştir.

Araştırma pavilyonu parametrik tasarım, algoritmik düşünce, üretken sistemler, genetik algoritmalar, yapısal tasarım, sayısal prototipleme, sayısal üretim ve tasarla-yap çalışmaları için bir platform görevi görmüştür. Gelecekteki araştırmalar artırılmış gerçeklik çalışmaları, sanatsal yerleşmeler, mekânsal yeniden uyarlama ve pavilyonun ahşap bileşenlerinin yeniden kullanımını ele alacaktır. Pavilyonun ilk uyarlaması dönem sonuna kadar sergilenecektir. Pavilyon her türlü sanatsal ve mekânsal müdahaleye açıktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın