AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın Ödül Töreni Yapıldı

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı desteğiyle "Taşa Sanat Kat" mottosuyla düzenlediği 3. AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesi Efes Antik Kenti’nde yapıldı.

Öğrenci kategorisinde kazananlar.

Üçüncüsü düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategoride 237, öğrenci kategorisinde 168 ve sınırsız kategorisinde 15 başvuru olmak üzere bu yıl toplamda 420 başvuru alırken 6 adet proje ödülün sahibi oldu. Sınırsız kategorisinde ise ödüle layık tasarım bulunamadı.

Üretim Desteği ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri final gecesinde kazananlar açıklandıktan sonra kazananlar ile yapılacak mülakatlar sonrasında sahiplerini bulacak.

AMORF 3. Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategori kazananlar:

Profesyonel kategori birincilik ödülü kazananı Muhammed Saner Öztürkler

Muhammed Saner Öztürkler

Profesyonel kategoride ikincilik ödülü kazananı Kemal Şaylı

Kemal Şaylı

Profesyonel kategoride üçüncülük ödülü kazananı Şevin Özoğuz ve Yahya Yusıflı*

AMORF 3. Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi kazananları:

Öğrenci kategorisi birincilik ödülü kazananı Efe Yıldırım

Efe Yıldırım

Öğrenci kategorisinde ikincilik ödülü kazananı Egemen Şendur

Egemen Şendur

Öğrenci kategorisi üçüncülük ödülü kazananı Ekin Yüksel

Ekin Yüksel

Doğal taş sektörü AMORF ile katma değer yaratıyor: Mimar, tasarımcı ve ihracatçılar Efes Antik Kenti’nde bir araya geldi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bu yıl yine, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Antik Kentinde sektörümüze değer katan mimar, tasarımcı ve ihracatçılarımızla buluşmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyanın akın akın ziyaret ettiği, hayran kaldığı Antik Kentlerimiz, Türk doğal taşının her çeşidini, sanatın, mimarinin, tasarımın en üst noktasını simgeleyen gurur kaynaklarımız. AMORF Tasarım Yarışmamız, Türk doğal taşlarımızın yapılarda daha yoğun kullanılması için Doğal taş sektörümüzle mimarlar ve tasarımcılar arasında köprü görevi görmek amacıyla 3 yıl önce başladı. Yarışmamız, doğal taşa gönül vermiş herkese kapısını açmış konumda.” dedi.

Doğal taş sektöründe işlenmiş ürün ihracatını Türkiye genelinde yüzde 80, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 90’a çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Profesyonel, öğrenci ve sınırsız kategorilerinde 400’ün üzerinde başvuru aldık. Anlayacağınız yarışmamız klasik bir mimarlık yarışması değil. Tasarım ve üretimle ilgili tüm bölümlere açılmış, doğal taşın hayatın her alanında kullanılmasını hedeflediğimiz bir yarışma. Yarışmamızda yer alan tasarım projelerinde dünyanın ve bizim önceliğimiz sürdürülebilirliği de gözetiyoruz. Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, çevre dostu olma ve çevre kurallarına uygunluk sağlaması bizim için çok önemli bir kriter.”

Tasarımcılar için bir dönüm noktası

İbrahim Alimoğlu, geçen sene dereceye giren yarışmacıların tasarımlarını Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle ürettirme fırsatı elde ederken, dünyanın önde gelen okullarında yurtdışı eğitim bursu şansı yakaladığını vurguladı.

“Nakdi ödüllerden ziyade üretim desteği, yurtdışı eğitim bursu ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri yarışmacılarımızın gelecekleri için çok önemli. Finale kalan projeler arasından seçilen bir projeye 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü sağlıyoruz. Tecrübe aktarımı, hem yeni insanlar tanımalarını sağlayacak hem de kariyerlerinde onlarca adım ileri taşıyacak. 2020 yılında doğal taş sektöründe ilk kez işlenmiş ürün ihracatımız 1 milyar doları aştı. 2021 yılında yüzde 21’lik artışla 1 milyar 283 milyon dolara çıktı. 2021 yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 61’e yükseldi.”

Jüride kimler vardı?

Bilge Altuğ (9016 Mimarlık, Mimar)
Miray Arslan (Batı Ege Mermer, Yönetim Kurulu Üyesi)
Ömer Selçuk Baz (Mimar, Yalın Mimarlık)
Abdurrahman Çekim (Baraka Mimarlık, Mimar)
Sertaç Ersayın (Dünya Tasarım Örgütü (WDO) YK Üyesi, End. Tasarımcı)
Gökhan Karakuş (Tasarımcı, Kuratör)
Tanju Özelgin (TO STUDIO, Tasarımcı)
Reyhan Sezgin (Sezgin Mermer A.Ş., Kurucu Ortak)
Dürrin Süer (M artı D Mimarlık, Mimar)
Heval Zeliha Yüksel (Öğretim Görevlisi, Mimar)

AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması 2022

*Şevin Özoğuz Floransa’da Dedalo Building Lab isimli mimarlık ofisinde Erasmus stajı yaptığı ve Yahya Yusıflı da kendi start-up şirketini kurmak üzere New York’ta bulunduğu için ödül törenine katılamadı.

Etiketler

Bir yanıt yazın