Álvaro Siza’nın 90. Yaşını Kutlayan Sergi: Two Towers

Álvaro Siza'nın 90. yaşı nedeniyle düzenlenen "Two Towers" sergisi, 27 Mayıs – 5 Temmuz tarihleri arasında Berlin'deki Aedes Architecture Forum'da açık kalacak.

Dünyaca ünlü mimar, yazar, tasarımcı ve sanatçı Álvaro Siza, çağdaş mimariyi birçok yönden yeniden tanımladı. Tasarımlarında; hem modern hem de tarihsel olarak köklü, uluslararası ve bölgeye özgü, anıtsal ve kendini yeniden oluşturan bir yol izledi ve izlemeye de devam ediyor. Siza, uluslararası büyük ödüllerle onurlandırıldı ve çalışmaları büyük müzelerde sergilendi. Nesiller boyu mimarların eğitimini etkileyen her ölçekteki binalarla tüm dünyada iz bıraktı.

Önümüzdeki Haziran’da 90 yaşını kutlayacak olan mimar, hala aktif olarak yapılı çevremizin oluşturulmasında rol oynamaya devam ediyor.

Belli bir tipoloji yetmiş yıllık kariyerinde yokmuş gibi görünüyordu: Kule. Two Towers sergisi, Siza’nın etkileyici eskizlerinin yanı sıra fotoğrafları ve modelleri aracılığıyla, son zamanlarda tamamlanan ve çarpıcı derecede zarif sadeliklerine rağmen daha farklı olamayacak iki kulenin ikiliğini gözler önüne seriyor: Manhattan’daki 611 West 56th Street’teki lüks konut kulesi ve Portekiz’in yaprak dökmeyen ormanındaki çevre dostu Proença-a-Nova gözetleme kulesi. İkisi de, Lizbon ve Porto arasındaki bir UNESCO Jeoparkı olan New York ve Naturtejo’nun harika ve sonsuz manzaralarında adeta gözcü olarak çalışıyor. Ne de olsa, Álvaro Siza’nın kuleleri yükseklikten çok öngörüyle ilgili.

Siza, 1979’dan sonra birkaç kule tasarladı, ancak çoğu inşa edilmemiş veya konuşulmamış projeler. Belki de anavatanı Portekiz’de kuleler bir tür tabu olduğundan, o kadar ki neredeyse tüm şehir yönetmelikleri tarafından yasadışı kabul edildiğinden veya belki de güney topoğrafyası ve iklimi, yatay çizgileri vurgulayan daha anlatısal bir yaklaşımı tercih ettiğinden… New York ise her şeyin dikey olduğu ve yapıların yerden ağaçlar gibi fırladığı bir atmosfere sahip. Álvaro Siza, yaklaşık yarım yüzyıl önce Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı ilk seyahatten bu yana bunu böyle tanımlıyor.

Manhattan’daki 137 metre yüksekliğindeki en yeni kulesi (2014–22), New York’un sürekli büyüyen silüetine kıyasla mütevazı görünebilir, ancak Siza’ya göre “gökyüzünü kazımak yerine okşamak” yeterli. Kule, antropomorfik bir heykele belli belirsiz bir benzerlik taşıyor, uzun boynu ve çift balıksırtı desenli, kireçtaşı kaplı çıkıntılı tepesi.

Proença-a-Nova’daki (2018–21) gözetleme kulesi güneş panelleriyle çalışıyor ve Serra das Talhadas adlı bir sıradağın zirvesinde yükseliyor. Sadece 16 metre boyunda olmasına rağmen, ancak deniz seviyesinden 616 metre yükseklikte yer alıyor ve çevredeki jeoparkın 50 milyon yıllık kuvarsit tepelerine bakıyor. Bu kule, iddialı bir kaya tırmanışı yolunun zirvesinde bir gözlem kulesi görevi görmenin yanı sıra, orman yangınlarının yayılmasını önlemeyi amaçlıyor. Álvaro Siza, gözetleme kulesini kare şeklinde sarkan levhalar ve yuvarlatılmış köşelerle oluşturmuş.

Sergi

Eskizler, 3D maketler, modeller ve fotoğraflar, Álvaro Siza’nın kulelere olan tutkusunu ve güneşe uzanmaya duyduğu hayranlığı aydınlatırken, aynı anda iki vaka çalışmasına ve bunların farklı özelliklerine odaklanıyor: biri daha uzun, diğeri daha kısa, biri mahrem, diğeri kamusal, biri mesken, diğeri koruma amaçlı, biri kentsel, diğeri kırsal, biri betonarme, diğeri hafif çelik strüktüre sahip. Serginin küratörlüğü, mimar António Choupina’ya ait.

Álvaro Siza Manhattan’da Kireçtaşı Kaplı Bir Gökdelen Tasarladı

Etiketler

Bir yanıt yazın