Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün 2020-2022 Dönemi Kazananları Açıklandı

Ağa Han Mimarlık Ödülü (Aga Khan Award for Architecture - AKAA)’nün 15. dönemi (2020-2022) kazananları açıklandı. Ödül kazananlar arasında 5 ülkeden toplam 6 proje bulunuyor.

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nde kısa listeye kalan projeler Haziran ayında açıklanmıştı. Listeye seçilen 20 proje arasında proje ve uygulama çalışmaları Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Saadet Sayın tarafından yapılan Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi de bulunuyordu.

Nada Al Hassan, Amale Andraos, Kader Attia, Kazi Khaleed Ashraf, Sibel Bozdoğan, Lina Ghotmeh, Francis Kéré, Anne Lacaton ve Nader Tehrani’den oluşan büyük jürinin belirlediği 6 proje şu şekilde:

Urban River Spaces, Jhenaidah – Bangladesh (Co.Creation.Architects / Khondaker Hasibul Kabir)

Topluluk odaklı proje, 250.000 kişinin yaşadığı bir şehirde, erişim ve kullanımı engellenmiş nehir ve kıyı alanlarının kamuya kazandırılmasına odaklanıyor.

Rohingya Mülteci Kampı Topluluk Merkezi, Teknaf – Bangladeş (Rizvi Hassan, Khwaja Fatmi, Saad Ben Mostafa)

Myanmar’ın soykırımcı şiddetinden kaçan Rohingyalıları barındıran, dünyanın en büyük mülteci yerleşkelerinden biri olan Rohingya Mülteci kampında inşa edilen 6 yapı Rizvi Hassan, Khwaja Fatmi, Saad Ben Mostafa tarafından tasarlandı.

Blimbingsari Havalimanı, Banyuwangi – Endonezya (andramatin)

Standartlaştırılmış uluslararası stilinden kaçınan yerel havalimanı, içeriğe duyarlı bir tasarım yaklaşımını benimsiyor.

Argo Modern Sanat Müzesi ve Kültür Merkezi, Tahran – İran (ASA North / Ahmadreza Schricker)

Ahmedreza Schricker Architecture North (ASA North)’un tasarladığı Argo Fabrikası Çağdaş Sanat Müzesi ve Kültür Merkezi, Tahran’da yıllar sonra yeni yapılan ilk sanat merkezi.

Niemeyer Misafir Evi’nin Renovasyonu, Tripoli – Lübnan (East Architecture Studio)

Oscar Niemeyer tarafından tasarlanan ancak inşaatı yarım kalan pavyonun renovasyon projesi, East Architecture Studio tarafından yapıldı.

CEM Kamanar Ortaokulu, Ziguinchor – Senegal (Dawoffice)

Dawoffice tarafından tasarlanan okul Senegal’in Thionck Essyl kasabasında inşa edildi.

Ödül töreni Umman Sultanlığı’nın başkenti Maskat şehrinde yapılacak.

Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi Ağa Han Mimarlık Ödülü 2022 Kısa Listesinde

Ağa Han Mimarlık Ödülleri’nin Büyük Jürisinde Sibel Bozdoğan Yer Alıyor

Etiketler

Bir yanıt yazın