2300 yıllık sur yeniden inşa edilecek

Bursa'daki tarihi surların, sürdürülen çalışmalarla 1-2 yıl içinde tamamen ayağa kaldırılacağı bildirildi.

Bursa’da yaklaşık 2300 yıllık tarihe sahip surlarla ilgili çalışmalar sürerken, yapıların 1-2 yıl içinde tamamen ayağa kaldırılacağı bildirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tahtakale bölgesinde yer alan ve restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen Yokuş Cadde Kapı surlarında incelemelerde bulundu. Altepe, burada belediyenin Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Danışmanı Aziz Elbas ve müteahhit Mahmut Sabuncuoğlu’dan “Sur Projesi” hakkında bilgiler aldı.

Bursa’nın en eski eserleri olan tarihi surların ortaya çıkarılması konusundaki çalışmaların hızla sürdüğünü vurgulayan Altepe, şunları söyledi: “Sur Projesi kapsamında ilk olarak Saltanat Kapı, ardından da Fetih Kapı ve Yer Kapı’yı ayağa kaldırdık. Yokuş Cadde Kapısı, daha önce restore ettiğimiz Yer Kapı’nın hemen bitişiğinde yer alıyor. Bu kapıdaki faaliyeti geçtiğimiz sezonda başlatmıştık. Öncelikle surlar önünde bulunan tüm binaları kamulaştırdık. Kamulaştırmadan sonra binalar ortadan kaldırıldı ve ortaya tüm çıplaklığıyla 2300 yıllık surlar çıktı. Ondan sonra buradaki inşaatımız başladı. 1870’li yıllardaki gravürlerden elde ettiğimiz orijinal şekliyle kapının rekonstrüksiyonu gerçekleştirilmiş oldu. Çevre, iç ve dış düzenlemeleriyle birlikte tüm bölge elden geçirildi.”

Yokuş Cadde Kapı’dan sonra sırasıyla Kaplıca Kapı ve Zindan Kapı rekonstrüksiyon çalışmalarının da başlayacağını dile getiren Altepe, şöyle devam etti: “Bursamız, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan önemli bir dünya kenti, tarih başkentidir. Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursa’nın kent ziynetlerini, geçmiş medeniyetlerin izlerini ve birikimlerini birer birer ortaya çıkartmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 1-2 yıl içinde Bursa’nın surları tamamen ayağa kalkmış olacak. Araçlarıyla Yokuş Cadde Kapı’dan Yer Kapı’ya ve Pınarbaşı’na doğru çıkan Bursalılar, bu güzelliği fark edecekler.”

Etiketler

Bir yanıt yazın