2021’de En Çok Okunan Görüş Yazıları

2021'de Arkitera'da en çok okunan görüş yazılarını* sizler için derledik.

*1 Ocak – 13 Aralık 2021 tarihleri arasında yayınlanan haberler kullanılarak hazırlanan bu sıralamada, Google Analytics verileri kullanılmıştır.


5 – Lansmanla Sonlanan Bir Garip Yarışma Süreci: Karaduvar

Serkan Yetgin, A. Balin Koyunoğlu, Elif Tan, Fatma Küçük, Doruk Gez

“Bizler Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Karaduvar Mahallesi Kentsel Tasarım Yarışması sürecinde gelişenleri, yarışmalar tarihine bir not düşmek ve benzer deneyimlerin yaşanmaması adına kaleme almak istedik. Yarışma pratiğinin (kültürünün) doğru gelişmesi için bu gibi katkıların önemli olduğuna ve gerektiğine inanıyoruz…”

 

4 – Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Proje Yarışması Üzerine

Murat Cellat, Can Şimşek, Salih Ramazanoğlu, Sezer Seçginli

“Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Proje Yarışması sonuçları, 31 Ocak günü açıklandı. Açıklanan sonuçlar ve paylaşılan imajlar, yarışmaya katılan ve yoğun emek harcayan bir ekip olarak, bizlerde büyük hayal kırıklığı ve şaşkınlık yarattı.

Yarışmadan herhangi bir ödül alamamış olmamızdan ziyade, ödüllerde karşımıza çıkan ürünler ve jürinin seçim kriterleri bu şaşkınlığı daha da arttırdı. Sonuçların açıklanmasından 3 gün sonra olayın şokunu atlatmaya başlamamızla birlikte yarışma sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapmamızın uygun olacağını düşündük…”

 

3 – Müsilaj Haritası

Bilge Kobaş

“Müsilaj oluşumu, Akdeniz’de ilk defa 1729 yılında belgelenmiş, özellikle geçtiğimiz 30 yılda artan sıklıklarda gözlenmeye devam etmiştir. Marmara Denizi’nde ise en belirgin müsilaj oluşumu 2007 yılında görülmüştür. 2007’deki deniz salyası birikimi, İzmit Körfezi’nden Çanakkale Boğazı’na kadar yayılmış ve bugünküne benzer bir şekilde, daha ağır sanayiden etkilenen ve akıntının Marmara Denizi’ne göre daha yavaş olduğu Körfez’de daha uzun süre ve yoğun bir şekilde kalmıştır. Yine de, bu sene gözlenen vakanın öncekilere göre daha yoğun olduğu aşikar. Çeşitli kaynaklara göre bu da beklendik bir durum, ve birkaç parametrenin birleşimi…”

 

2 – Bir Mimarlık Öğrencisinin Bilmesi Gereken 200 Şey

Ekin Yıldız

“Bir Mimarın Bilmesi Gereken 250 Şey, mimar ve mimarlık eleştirmeni Michael Sorkin’in What Goes Up, The Right and Wrongs to the City adlı kitabında yayınlandı. Sonra Ahmet Turan Köksal, bu listenin Türk mimarlara uyarlanmış halini yazdı ve listedeki maddelere başlamadan önce giriş bölümünde benim dikkatimi çeken bir cümlesi oldu: Siz kendi listenizi kendiniz yapabilirsiniz.

 

1 – Mimari Projelerinizi NFT Yapıp Nasıl Satarsınız?

Ahmet Turan Köksal

“Mimarlık camiasını heyecanlandıran bir haber gözümüze ilişti. Toronto’da Krista Kim isimli biri sayısal modelden oluşan bir tasarımını NFT’ye çevirmiş sonra da 500.000 Doların üstünde bir fiyatla satmış. Görsellere bakıyorsunuz meymenetsiz bir şey. “Ne bu ya?” dediğinizi duyar gibiyim, ben de dedim çünkü.

Arkitera’nın sınırlı sorumlu Silikon Vadisi muhabiri, işine yarasın yaramasın her bir şeyi bilmekle mükellef olduğundan kocaman olmuş kafasını her yere vuran ve aslında bundan pek bir mustarip halimle şu NFT meselesini açıklamayı görev edindim…”

 

Etiketler

Bir yanıt yazın