2019’un En Çok Görüntülenen Görüş Yazıları

Arkitera.com’da, 2019 yılında en çok görüntülenen görüş yazılarını sizin için derledik.

Aşağıda  yer alan sıralama 1 Ocak ve 24 Aralık 2019 tarihleri arasındaki Google Analytics verileri kullanılarak oluşturulmuştur.  En çok görüntülenen yazıdan başlayarak ilk 5 yazı listeye alınmıştır:

1. Camisizlikle İmtihan ve Gaziantep’te (Yine) Neler Oluyor?
Ahmet Turan Köksal

En sevdiğimiz şehirlerden biri olan Gaziantep’ten, şehrin merkezindeki imar faaliyetleri konusunda haberler geldi. Valilik binası da yıkılıp, kentin önemli bir caddesi trafiğe kapatılıp toplam inşaat alanı 55.000 m2’yi bulan bir cami yapılacakmış. İmar tadili askıdaymış.

Önce “camisizlikle imtihan” meselesini irdeleyelim, sonra imar planına bakarız…

 

2. Antakya Müze Oteli, Zırlamalar, Kaygan Zemin ve Kamu Yararı Adına
Ömer Selçuk Baz

Lafı dolandırmadan en son soracağımı başta yazayım: “Mimarlığı ne kadar iyi olursa olsun 2500 yıllık bir Roma dönemi arkeolojik kalıntısı üzerine otel yapılır mı?”

Bu yazıyı yazmak bana düşer mi? samimiyetle ve tereddütle, ‘bilmiyorum’. Ama soruyu sorma şeklimden zaten düşüncemin hangi yönde olduğunu anlamışsınızdır. Bu yapı bir mimarlık eleştirisi değil. Şu durduğum yerden onu yapmaya açıkçası pek de niyetli değilim. Bu yazıyı, bu muğlak, bulanık coğrafyada, mimarların, mimarlıklarını tartışamaz hale getiren kaygan zeminini konuşalım diye yazıyorum…

 

3. Üsküdar Meydanı %110,83
Ömer Yılmaz

Avrupa yakasında Eminönü, Karaköy ve Beşiktaş; Anadolu yakasında Üsküdar ve Kadıköy… İskeleleri ve etkin ticari hayatları var (Bakırköy, Yenikapı, Kabataş, Harem ve benzerlerinin niteliği biraz daha farklı). Birbirlerine irili ufaklı çok sayıda deniz rotası ile bağlılar. Eski semtler. Tümünün de kendine has karakteri var. Eminönü ile Üsküdar, Kadıköy ile Beşiktaş birbirine benzer; siyasete, seçim sonuçlarına bile yansır bu benzerlik. Karaköy daha bir ağır abidir sanki diğer iki çiftten biraz daha farklıdır karakteri…

 

4. Türkiye’nin İkinci Büyük Camisiyle Ne Kadar Övünseler Az
Ahmet Turan Köksal

Yine Gaziantep, yine Şahinbey… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından Türkiye’nin en büyük ikinci cami, Akkent Hz. Abdullah Camii yapılıyordu.

…Yürekleri kaldıran bir haber geldi bu sefer bu inşaattan. Türkiye’nin en büyük ikinci camisinin kubbesi için çatılan ahşap kalıp çökmüş ve altında inşaat mühendisi Korkut Küçükcan kalmış durumda. Bu yazı yazılırken 24 saat geçmişti, kurtarma çalışmaları için “iskele ustası” anonsu yapılıyordu Whatsapp gruplarından. Yazı bitince haber geldi ki 33 saat enkaz altında kalan mühendis hastanede yaşamını yitirmiş.

 

5. Yarışma Mafyası Mimarların Ayağına Sıkıyor
Ahmet Turan Köksal

Tek takip ettiğim sosyal medya macerası olan Tüvidır’da sevdiğim bir mimar arkadaşım, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin yeni binasının inşaatı önünden geçtiğini, birkaç fotoğraf ekleyerek paylaştı. Hesabı herkese açık olmadığından Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereğince burada paylaş(a)mıyorum. Kendisine sorsam yüksek ihtimal paylaş derdi de ben yine de izin almaya niyetlenmedim.

Akabinde ben de onun yazdığını RT’lemek yerine, sıfırdan tüm takipçilerimin göreceği şekilde bir yorum yazdım. Eğer RT yapıp yorum yapsam orijinal tüvidi kimse göremeyecekti zaten. Bir sürü karmaşıklık olurdu. Yani aslında gizli saklı bir şey yok düşüncelerimde. Yorumumu yaptım ve hatta sonuna da Özyeğin Üniversitesi’nin resmi tüvidır hesabını ekledim ki, amacımın eleştirip kaçmak olmadığını göstereyim.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın