18. Venedik Mimarlık Bienali’nin Teması: “The Laboratory of the Future”

20 Mayıs - 26 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek Venedik Mimarlık Bienali’nin teması açıklandı. Küratörlüğünü Lesley Lokko’nun yapacağı 18. Venedik Mimarlık Bienali’nin teması “The Laboratory of the Future”.

Lesley Lokko, temanın farklı seviyelerde ele alınacağını söyleyerek şu şekilde açıklama yaptı:

“Birincisi, Afrika geleceğin laboratuvarı. Yaş ortalaması Avrupa ve Amerika’nın yarısı, Asya’dan da on yıl daha genç olarak dünyanın en genç kıtasıyız. Yılda yaklaşık %4 oranında büyüyen, dünyanın en hızlı kentleşen kıtasıyız.

Sadece %15 ile en az aşılanmış kıta olmaya devam ediyoruz, ancak bilim camiasının hala tam olarak açıklayamadığı biçimde ölüm ve enfeksiyon sayımız az. Güvenli ve uzun süredir devam eden halk sağlığı hizmetleri geçmişi, dengeyi aniden lehimize çevirdi. Trans-Atlantik köle ticareti yoluyla zorunlu göçün uzun ve travmatik tarihi, bugün tüm dünyada medeni ve insan hakları için ardı ardına verilen mücadelelerin zeminini oluşturuyor. Tüm karbonsuzlaştırma konuşmalarında, modern dünyayı şekillendiren Avrupa emperyal genişlemesini ateşleyen ilk emekçilerin Afrikalılar olduğunu unutmak kolay. Irk eşitliği ve iklim adaleti aynı madalyonun iki yüzüdür.

Ancak umut güçlü bir para birimidir. Umutlu olmak insan olmaktır. Son derece kişisel bir düzeyde, bugün bu masadaki varlığımı, daha adil, kapsayıcı ve eşitlikçi bir mücadele için benden önceki nesiller tarafından yorulmak bilmeden devam ettirilen taleplere borçluyum. Modern, çeşitli ve kapsayıcı bir toplum vizyonu baştan çıkarıcı ve ikna edicidir, ancak bir imaj olarak kaldığı sürece sadece bir seraptır. Temsilden daha fazlasına ihtiyaç var ve mimarlar tarihsel olarak görüntüleri gerçeğe çevirmede kilit oyunculardır.

İkinci olarak, Venedik Bienali’nin kendisi de geleceğin bir tür laboratuvarıdır. Mimarlık disiplininin bu konuyla ilgisi hakkında spekülasyonların yapıldığı bir zaman ve mekandır. Bugün, “laboratuvar” kelimesi daha genel olarak bilimsel deneylerle ilişkilendirilir ve belirli bir mekan veya bina türünü çağrıştırır. Ancak Richard Sennett’in “laboratuvar” kelimesinin kökeni olan “atölye” kelimesini incelemesi, iş birlikçi çaba kavramını farklı bir şekilde derinleştiriyor. Antik Dünya’da, hem Çin’de hem de Yunanistan’da atölye, kamusal yaşamı destekleyen en önemli kurumdu. Amerikan İç Savaşı’nın ardından, eski bir köle olan Booker T Washington, kölelikten kurtulanların evden ayrılınca, eğitim alabilmeleri ve kendi topluluklarına geri dönebilmeleri iki model kurum olan Hampton ve Tuskegee Enstitüleri’ni tasarladı. Daha da önemlisi, bu geçici yer değiştirme sırasında, iş birliği, doğrudan deneyim ve eşit olarak birbirleriyle günlük temas yoluyla şekillenecekti. Sergimizi bir tür atölye. Sergiyi, yaratıcı disiplinlerdeki mimarların ve uygulayıcıların, izleyicilerin – hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin – kendileri için hayal kurmaları konusunda bir yol çizen çağdaş uygulamalarından örnekler çıkardıkları geniş bir laboratuvar olarak tasarlıyoruz.”

18. Venedik Mimarlık Bienali’nin Küratörü Lesley Lokko

Etiketler

Bir yanıt yazın