Yarışamama

Bir süredir herhangi bir ödül kazanamadan sadece harcıyordu. Yeni açılan bir yarışmanın ihtiyaç programı okunurken sevinçle haykırdı ve bunu duyan ekip üyeleri ani bir hareketle halaya durdu. “Maket yokmuş yarışmada!”

Son yıllarda çılgınlar gibi abanılan ve koca şantiyelere dönüşen kentlere, hızlandırılmış çalışma temposuna, ortaya çıkan ürünlere ve çalışanların psikolojilerine bakıldığında kısmen de olsa sağladığı özgürlük, özgünlük nedeniyle mesleki tatmin ve arınmayı en iyi yarışmalar sağlamakta.

Belki de barındırdığı spekülasyonlar ne olursa olsun genele bakıldığında daha hakkaniyetli bir süreç olduğu için yarışmacılara çekici ve keyifli gelmektedir.

Çok boyutlu bir süreç olan yarışmalara, sıradan işlerde olması gereken hemen her şeyin kanalize edilmesi gerekmekte. Enerji, zaman, para, psikoloji… (Bunlara ek olarak sevdiceği olanların yiyeceği ayarlar fabrika ayarlarına geri dönmelerine neden olabilir.)

En basitinden sürecin maddi boyutuyla ilgili kaba bir liste çıkardığımızda biraz daha deneyimli bizler için belki önemsiz olan meblağlar, özellikle genç ve yeni mezun katılımcılar için azımsanmayacak boyutlara ulaşabilmekte.

Üye tanıtım belgesi: 50 TL (2015’te %150 zam yapılarak 50 olmuş.)

Belgeyi almak için tüm yılın aidatının istenmesi: 240 TL (Belgeyi almaya gittiğinizde istenecek ve belki de süreç boyunca yaşayacağınız en moral bozucu an olacak.)

Şartname: 50 TL (Son gün alırız.)

Paftalar: 250 TL (Bak laminasyon falan yaptırıp insanının canını sıkmayın!)

Kargo: 25 TL (Aramızda kalsın sanırım yollandı makbuzuna bakmıyorlar geçen denedik. Ama siz yine de evde denemeyin.)

Tasarım sürecinde ıvır zıvır masraflar: 200 TL (Anca çizi, negro, fanta falan alırsanız.)

-Tamam tamam korkmayın maket yokmuş bu yarışmada.
-Ooo hadi yine iyisiniz jüri yer görmeyi de yarışmacıya bırakmış.

Sonuç olarak zorlayarak ulaşacağımız rakam: 815 TL

Yarışmanın boyutu, ekip sayısı, maket, yer görme ve birçok faktöre göre rakamlar değişkenlik gösterebilir elbet…

Deneyim kazanmak, tecrübeli insanlarla yarışmak ve tanışmak için belki büyük rakamlar değil fakat sadece maliyet bile yeni mezun birçok meslektaşın bu sürece dâhil olamamalarını ve kurtlar tarafından kapılma olasılıklarını arttıran bir etken.

Etiketler

2 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Mimarlık hangi yanından bakarsak bakalım bu durumda. Yazılanlara hiç itirazım yok ama şu iyi yanını da kaçırmayalım:

    Bu pespaye looser ortam Almanya’da olamazdı mesela. Bu nedenle de Almanya’da genç bir mimarın yarışma kazanarak adını duyurması çok daha zor olurdu. Tüm zorluklarıyla birlikte fırsatları da yanından bulunduran bir ortamımız var.

  • emre-ozkan says:

    Yurt dışında yaşayan bir mimar olarak, Türkiye’deki mimarların, özellikle de gençlerin Türkiye’deki yarışmaların kıymetini bilmelerini isterim. Tamam, bazı aksaklıklar, eksiklikler olabilir, ama onlarda zamanla düzelebilir. Yarışmaların açılmasına vesile olan kişi ve kurumları ayrıca tebrik etmek lazım.

Bir yanıt yazın