Siviero: UNESCO tarafından görevlendirilmedim

Haliç Metro Köprüsü için basında Dünya Miras Komitesi toplantısı öncesinde UNESCO uzmanı olarak tanıtılan (Radikal) ve ikna edildiği söylenen Enzo Siviero bugün İTÜ Taşkışla'da bir sunum yaptı.

Konferans ile birlikte tasarladığı köprüleri tanıtan bir serginin açılışı da gerçekleşti.

Bu konuşmasında Siviero, yakın bir tarihte basında çıkan (Taraf) bir haberi doğruladı ve UNESCO uzmanı olarak hiç bir zaman görevlendirilmediğini ve projeye danışmanlık yaptığını söyledi.

Bu açıklamadan sonra şimdi ne olacak? Kendisinin UNESCO tarafından görevlendirildiğini basına açıklayan ve kamuoyunu yanıltan kişilerden hesap soracak mı? Yoksa bu durumu sineye mi çekecek?

Bu sorunun cevabı bir bakıma salondan gelen bir soruya verdiği cevaptan anlaşılıyor:

“Haliç’te özgün olmayan bir asma köprü tasarlamak yerine neden başka bir çözüme gidilmediği, örneğin bir ayak daha konarak pekala boynuz olmayan bir çözüm yapılamaz mıydı” sorusunu Siviero “bir ayağın
maliyetinin bir kaç milyon dolar olduğu biliyor musunuz” diye cevapladı. Ayrıca köprünün proje müellifinin kendisi olmadığını söyledi.

Sorun da galiba biraz burada: Hangi aşamada olursa olsun böylesine önemli bir projenin tasarımının gözden geçirilmesi yalnızca bir danışmanlık hizmeti ile ve bağımlı bir süreç içinde gerçekleştirilebilir mi? Gözden geçirme sürecinde mutlaka açık uçlu, farklı fikirlerin dikkate alınabileceği bir yöntem izlenmesi gerekmez miydi? Böylesine önemli kamu projelerinde tasarım hizmetlerinin müteahhitlerin altında yer alması mümkün mü? İstanbul için bu kadar önemli bir projede arayüzü bağımsız kişilerin ve uzman kuruluşlar oluşturması, proje yönetiminin müteahhitlerin insafına bırakılmaması doğru olmaz mıydı?

Eğer UNESCO İzleme Komitesi süreci yakın geçmişte başka siyasal amaçlara alet edilip, çekişme konusu haline getirip baltalanmasaydı, belki de bu proje bu kadar kötü yönetilmeyecekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın