Kolektif Hareket: Oyuncak Tasarımı Projesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde verilen “Kolektif Hareket” dersi kapsamında gerçekleştirilen “Oyuncak Tasarımı Projesi” bir sosyal sorumluluk projesidir.

Kolektif Hareket dersinin temel amacı, tasarımcıların bilgi, deneyim ve kabiliyetlerini tasarımın sosyal ve kolektif yönüne yoğunlaştırarak toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilen bir sosyal sorumluluk projesi hazırlamaktır. Bu sebeple, bu ders, etkileşimli tasarım projeleri oluşturmak adına öğrencilerin yerel çevrelerinin ihtiyaçlarını analiz etmeye dayalıdır. Bu ders kapsamında, öğrenciler ihtiyaç sahiplerini belirler, tasarımcı ve ihtiyaç sahibi arasındaki ilişkiyi geliştirir ve sosyal sorumluluk yaklaşımını tasarım fikirlerine uygularlar. Sosyal sorumluluk projesi sürecinde karşılaştıkları problemlere çözüm üretip projeyi kullanıcı ile buluştururlar.

Bu kapsamda, ihtiyaç sahibi olan Bayraklı 100.Yıl İlkokulu’nda belirlenen akademik başarısı en iyi, gelir seviyesi en düşük olan 18 çocukla birlikte “Oyuncak Tasarımı Projesi” yürütüldü. Proje kapsamında 11 Mart 2019 tarihinde yapılan atölye çalışmasında 18 çocuktan karne hediyesi olarak bir oyuncak hayal etmeleri ve bu oyuncağın resmini çizmeleri istendi.

Dersi alan iç mimarlık, mimarlık, endüstriyel tasarım, görsel iletişim tasarımı ve moda tasarımı öğrencileri, oluşturulan gruplara ve belirlenen görev tanımlarına göre çocukların hayal edip çizdikleri oyuncakları üç boyutlu üretim için (malzeme, detay ve teknolojik gereklilik çizimleri) hazır hale getirdiler. Bu çizimler, Zürafa Ahşap Üretim Atölyesi ve tasarım öğrencileri tarafından üretildi ve 18 çocuk üniversitemize davet edilerek hayal edip resmini yaptıkları oyuncakları, tasarım öğrencileri tarafından tasarlanan özel ambalajlarıyla birlikte karne hediyesi olarak teslim aldı. Bununla birlikte, ders kapsamında projenin kimliği ve logosu hazırlandı. Oyuncak resimleri ve üretilmiş olan oyuncakların fotoğraflarından oluşan bir proje kitabı hazırlanarak ziyaretçilerle buluştu.

Bu proje sayesinde tasarım öğrencileri ve ihtiyaç sahibi çocuklar arasında kurulan ilişki, aralarındaki iletişimi kuvvetlendirmiştir ve çocukların akademik anlamda ihtiyaç duyduklarında yardım alabilecekleri bir platforma dönüşmüştür. Bu proje, çocuklara akademik başarı olarak önemli bir motivasyon kaynağı ve aynı zamanda yaratıcılıklarını da geliştiren bir çalışma olmuştur. Bu projenin kazanımları iki taraflıdır. Yukarıda bahsedildiği üzere, hem tasarım öğrencileri hem de ihtiyaç sahibi çocuklar için kazanımlar mevcuttur. Tasarım öğrencileri için elde edilen kazanımların sürdürülebilirliği için, her öğrencinin sonraki dönemlerde sosyal sorumluluk kampanya ve projelerine destek vermeleri ve üniversiteden mezun olduktan sonraki profesyonel yaşamlarında da sosyal sorumluluk olgusunun hayatlarına yerleşmesi sağlanmıştır.

Oluşan farkındalık sayesinde her tasarım öğrencisi tasarımın iyileştiren tarafına odaklanmış ve tasarımla ihtiyaç gidermek adına çalışmalar yapmaya teşvik edilmiştir. Aynı zamanda, bu proje kapsamında tanıştıkları çocuklarla iletişim kurmaya devam etmekte ve akademik anlamda onlara destek olmaktadırlar. Bununla birlikte çocukların hayal edip çizdikleri resimlerin teknik çizimlerini ve üç boyutlu üretim detaylarını hazırlayan tasarım öğrencileri 2 boyutlu bir çizimi 3 boyuta dönüştürmek için gerekli bütün birikime ve bilgiye sahip olmuşlardır.

Proje Koordinatörü: Didem Kan-Kılıç

Proje Kimlik ve Kitap Tasarımı: Ali Matay

Ürün Fotoğrafları: N. Toros Mutlu

Kitap Görselleri: Argun Tanrıverdi

Kolektif Hareket Dersi Öğrencileri: Oğul Yenilmez, Buse Ada, Cemran Yüceel, Ecem Erçelebi, Selen Balık, Buket Saylam, Buse Aydın, Mehmet Kozan, Hakan Öner, Delilcan Aynas, Başak Hepilbaylı, Işık Sevinç Keskin, Melis Karakaş, Hilal Karakaş, Umut Yanık, Ebru Demircan, Sena Kayacan, Sıla Uçun, İpek Sena Gümüş, Hande Öner, İdil Ersin, Buse Yüksel, Burcu Yurt, Melis Foçalı, Özge İncebacak, İrem Beceren, Turgut Köse, Deniz Elif Duru, İpek Bolel, Tuğçe Önder, Begüm Park

Teşekkürler: İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş., Zürafa Ahşap Üretim Atölyesi, Bayraklı 100.yıl İlkokulu Müdürü Sayın Mehmet Ali Çay ve Bayraklı 100. Yıl İlkokulu öğrencileri; Abdülsamet Alan, Beren Omak, Duru Onuk, Esila Yağmur Kamış, Umut Özkaya, Nehir Özkaya, Azat Budak, Eylül Gökdemir, Umut Berke Bayındır, Utku Bozkaya, Eren Akçam, Kerem Alptekin, Nefise Fidan, Nisanur Suna Gündüz, Emine Çemrek, İrem Orak, Rıdvan Sarıbaş, İzelnur Akarsu.

Etiketler

Bir yanıt yazın