AKSAM Konferansları 5: Organik Mecazlar Girift Alyanslar, Kent Çalışmalarının Farklılaşan Ontolojisi

MSGSÜ Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM) tarafından düzenlenen 'mekân ve yer' temalı konferans dizisi 29 Kasım'da Murat Güvenç'in vereceği bir konferans ile devam ediyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürmekte olan Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM), 2012 yılında başlattığı ‘mekân ve yer’ temalı konferans dizisini sürdürmeye devam ediyor. Dizinin ilk konuşmacısı Aykut Köksal’ın ardından, Emre Zeytinoğlu, Önay Sözer ve Atilla Yücel’in verdiği konferanslar ile ‘mekân ve yer’ teması çok çeşitli boyutları ile ele alınmıştı. 2013-2014 Öğretim yılında da devam edecek olan konferans dizisinin bu dönemdeki ilk konuğu olan Murat Güvenç’in 29 Kasım’da gerçekleşecek konuşması “Organik Mecazlar Girift Alyanslar, Kent Çalışmalarının Farklılaşan Ontolojisi” başlığını taşıyor. Güvenç konuşmasına ilişkin şu bilgileri veriyor:

“Şehircilik tarihsel bir yol ayrımında. Alanının temel dayanakları, temel kabulleri ve alanın bütüncü organik mecazlarının geçerliliği sorgulanıyor. Yeni toplum bilimi refleksif ve çok daha mütevazı bir profile sahip. Yeni duyarlılıkların mesleğin artık tartışmalı misyonu adına imâ ve örtük güç kullanımıyla dışlanması sorunu çözebilir mi? Yeni toplum bilim kaba, ötekileştirici camia içi iktidar arayışlarından çok; keşif, değerlendirme, izleme, sunum ve temsil sürecini pratikten ayırmayan, eylem, deneyim, öğrenme, performans temelli daha mütevazı duyarlılıklara atıfla şekilleniyor. Planlama ve tasarım alanının geçerlilik sorunu müzmin “uygulamacı -(bürocu)”- “entel”, “plancı-anlamacı” kutuplaşması üzerinden çözülebilir mi? Konuşmacının yanıtı olumsuzdur. Kentsel ve bölgesel müşterekler tümüyle elden çıkmadan, nostalji, mızıldanma ve hayıflanmayı bırakıp, performans odaklı yeni öğrenme-deneyim pratik süreçleri tasarlamaya başlamalıyız: Tam zamanıdır.

Bu noktada B. Latour’un Eyleyici Ağları Kuramı, Actor Network Theory) N. Thrift’in Temsili Olmayan Sunum Kuramı (Non-Representational Theory) yeni başlangıçlar, mecazlar bakış açıları sunarak yeni bir araştırma programı sunuyor.

Konuşmada bildik mekânsal mecazlara dair kısa bir değerlendirmenin ardından, Deleuze’den esinlenilerek geliştirilen “assemblage” kavramının mekânsal geçerliliği irdelenecek. Temsil Ötesi Kurama özgü assemblage kavramı karşılığına alyans öneriliyor.

Mekânsal alyans kavramının, kent çalışmaları, planlama, kent yönetimi, coğrafyası ve tarihçiliği alanındaki potansiyel katkısı ve geçerliliği görseller ve deneyimler ışığında tartışılacak.”

“Mekân ve yer” temalı konferans dizisi, önümüzdeki günlerde yapılacak duyurularla izleyicisi ile buluşmaya devam edecek

Etiketler

Bir yanıt yazın