ICON ve Lake Flato’dan 3B Baskı Yoluyla İnşa Edilen Konut: House Zero

ABD'de ilk kez kullanıma hazır 3B evleri satan şirket olan ICON ve mimarlık ofisi Lake Flato, Austin'de SXSW festivalinde sergilenmek üzere 3B baskı yoluyla inşa edilen, modern çiftlik tarzı bir evi tamamladı.

Fotoğraf: Casey Dunn

Ev, Doğu Austin, Teksas’ta tek ailelik konutların olduğu bir yerleşim bölgesinde yer alıyor ve ICON ekibinin Vulcan inşaat teknolojisi sistemi kullanılarak inşa edilmiş. Sistem, 186 metrekarelik evin duvarlarını döşemek için bir bilgisayar programına dayalı, yapının malzeme katmanlarını mekanik olarak imal eden 3B baskı yöntemini kullanıyor. 3 Boyutlu baskılı duvarların üretilmesi 10 günlük bir süreci kapsıyor.

ICON ekibi House Zero’yu konut yapılarında konfor, güzellik, saygınlık, sürdürülebilirlik, ulaşılabilirlik ve umut gibi en çok ihtiyaç duyulan şeyleri sunmak için robotik teknolojiyi kullanacak, tamamen yeni tasarım dillerinin ve mimari dillerin ortaya çıkması potansiyelini taşıyan bir sıfır noktası olarak görüyor. Çelikle güçlendirilmiş duvarlar, ICON’un Lavacrete adını verdiği, hava geçirmez ve aynı zamanda daha fazla yalıtım sağlayan çimento benzeri bir madde olan tescilli bir malzeme ile basılmış.

Lake Flato’nun ortaklarından mimar  Ashley Heeren,  “Lavacrete‘nin öncülük etmesine izin verdik, ancak zaman diğer malzemeleri hem kendi doğasına karşı dürüst olan, hem de betonu destekleyen ve tamamlayan şekillerde kullanabilirdik,” diyerek malzemeye yaklaşımlarını açıklıyor. ICON, 3D baskılı destek duvarlarının yumuşak eğrilerinin “evde doğal dolaşım yolları” yarattığını, böylece evin biyofilik tasarım ilkeleri kullanılarak inşa edildiğini ifade ediyor. Gelişen 3B baskı teknolojisi, evleri daha hızlı inşa edebilmenin yanı sıra, bunun gibi evlerin daha düşük maliyetle inşa edilebileceği anlamına gelebilir. 

House Zero’da iki buçuk banyo ve üç yatak odasının yanı sıra bir yatak odası ve banyolu ek konut birimi bulunuyor. Dış duvarlar Lavacrete‘in yumuşak çizgilerinden oluşurken, iç duvarların, tavanın ve kirişlerin çoğunda ahşap kullanılmış. Evin önündeki yaşam alanı, caddenin manzarasını çerçeveleyen camla noktalanmış, yarı dairesel Lavacrete duvarlarla çevrili. Düz çatı, evin genişliğini ve konsolunu tentelere çeviren kirişlerle desteklenmiş. Yazıcının tek bir geçişinde kaplama, mantolama, termal kopmalar, yapı için kalıp ve iç kaplama eşdeğerini yazdırabilme teknolojisi, şantiyede bir dizi ayrı malzeme ve inşaat adımını ortadan kaldırmak gibi bir imkan yaratıyor. Bu durum da sürdürülebilirlik açısından bu teknolojiyi uygulanabilir kılıyor.

Yapı, 11-20 Mart 2022 tarihleri arasında Austin’de gerçekleşecek SXSW festivali için zamanında tamamlanmış.

Bjarke Ingels Group, Dünyanın 3D Baskılı Evlerden Oluşan En Büyük Mahallesini Tasarlıyor

Dünyanın İlk Üç Boyutlu Baskı ile Üretilen Mahallesi

Etiketler

Bir yanıt yazın