Tinos Adası’nda Doğayla İç İçe Geçmiş Bir Ev

Mimarlık ofisi Aristides Dallas tarafından Yunanistan’ın Tinos adasında tasarlanan Lap PoolHouse projesinde ada kimliğinin tüm değerleri tasarıma dahil edilmiş.

Kuzey Kikladlarda Syros, Andros ve Mykonos adaları yakınlarında yer alan Tinos güçlü taş unsurlar ve eğimli bir zemine sahip. Kiklad atmosferiyle birleşen dünyevi renkler, her ziyaretçi için muhteşem bir ortam yaratıyor.

Kayaların oyuklarından ve çıkıntılarından alınan ilhamla tasarlanan Tinos′taki ev, doğal manzaradan insan yapımı bir mağara olarak ortaya çıkıyor.

Giriş, binanın arkasında, bir toprak çatlağı şeklinde planlanırken, çatıdaki farklı kesikler binaya ışık ve havanın girmesine izin verecek şekilde tasarlanmış. Havuzdaki su, doğal elementler arasındaki etkileşimlerin bir çevirisi olarak çıplak betonun kayalık dokusuyla tezat oluşturuyor.

Peyzajın bir uzantısıymış gibi inşa edilmiş tek bir beton levha, projedeki üç bina hacmini kaplıyor ve konuttaki açık – kapalı alanın bireysel mimari niteliklerini şekillendiriyor.

Döşemeden birbirine dik olarak çıkıntı yapan iki hacimde özel alanlar, bir yatak odası ve bir misafir odası yer alıyor. Aynı hacimde manzarayı çerçeveleyen korumalı bir yarı açık alan da bulunuyor.

Bir tarafta zeminle bütünleşen çatı, diğer tarafta büyük bir sundurma haline gelerek oldukça yenilikçi bir yapısal eleman olarak evin görünüşünü farklılaştırıyor. Sundurmanın altındaki orta boşlukta ortak alanlar oluşturulmuş. Evin iç kısmıyla mükemmel bir şekilde bağlantılı olan bu beton sundurma, yaz döneminde genişletilmiş bir yarı açık yaşam alanı sağlıyor.

Yamaçtan çıkan ve perspektifi ufka doğru yönlendiren havuzun lineer hacmi binanın karakterini vurguluyor.

Kullanılan renk paleti kayaların rengi üzerinden belirlenirken, çıplak betonun maddeselliği ve dokuları, binanın manzarayla uyumunu artırıyor. Topografya ile bütünleşme fikrini benimseyen ev, sakinlerini Tinos manzarası ve doğa ile mutlak bir bağ içinde yaşamaya davet ediyor.

Peyzaja Gömülmüş Köy Evleri

Kiklad Adalarına Bakan Bir Ev

Etiketler

Bir yanıt yazın