İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Yıkıldı

Beyazıt'taki İstanbul Üniversitesi yerleşkesinde bulunan, Şandor Hadi ve Hüseyin Başçetinçelik tarafından tasarlanan İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, yerine başka bir bina yapılmak üzere yıkıldı.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin yıkılıp yerine yeni bina yapılması konusu 2012 yılında gündeme gelmişti. Dönemin rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet “2014’te Beyazıt’taki Merkez Kütüphane yıkılacak ve aynı yerde modern bir kütüphane binası inşa edilecek. 2014’te Avcılar’da da yeni bir merkez kütüphane inşa edeceğiz,” şeklinde açıklama yapmıştı. Aradan geçen 7 yıllık zaman zarfının ardından Mimarlık Tarihi hesabının Instagram’da yaptığı paylaşımda görüleceği üzere kütüphane binasının tamamen yıkılmış.

1985 yılında inşaatı tamamlanan ve 2019 yılında yıkılan binanın projesini buradan inceleyebilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Yeni Binası

İstanbul Ünivesitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre yeni bina:

  • Teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılarak tasarlanmış olan, 10 bin metrekare büyüklüğündeki yeni kütüphane binası yaklaşık 1 milyon 300 bin adet yayını içeren koleksiyonu ile modern koşullarda araştırmacılara hizmet verecek.
  • Yeni Merkez Kütüphane binasında; çeşitli amaçlara uygun okuma salonları, akademik çalışma alanları, seminer salonu, sayısallaştırma alanı, katalog ve internet araştırmaları için bilgisayar odaları, fotokopi ve multimedya odalarının yanı sıra modern bir kafeterya da yer alacak.
  • İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve personeli ile tüm Türkiye’deki engellilerin bilgiye erişimi konusunda köprü görevi gören Engelsiz Bilgi Merkezi de özel tasarlanmış yeni mekânında hizmete devam edecek.
  • En son teknolojiler kullanılarak ve engelli dostu bir anlayışla tasarlanan İÜ Merkez Kütüphanesi’nin yeni binası, günümüzün yüksek beklentilerine sahip; modern, konforlu, emniyetli, teknoloji donanımlı özellikleri ve merkezi konumu ile kullanıcılara daha kaliteli koşullarda hizmet verme imkânına sahip olacak.

“Yaşayan bir şey neden yıkılıp yeniden yapılmak istenir?”
ARKIMEET 2013’ün açılış konuşmasında konuşan Sevinç Hadi, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin yıkılacak olmasıyla ilgili, “tarihi yapının tescillenmeyerek yıkıma mahkum edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.” Konuşmasının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Etiketler

2 yorum

  • Azat Yalçın says:

    Çok kullandım bu kütüphaneyi. Yaşardı evet ama felçliydi. Çevresindeki kütüphaneler yeni Dünya alışkanlıklarına göre iyi toparlandı: müzelik-antika atmosferi güçlenmiş, bilgisayarı şarjlayıp kemik gözlükle kalem çevirebileceğiniz boşluk mekanları… bu mekanlarda yalnızlaşabilen bireyler, kendisinde sohbeti ve izdivacı hayırlı görmeye başlamıştı. Zaten 2-3 uyarı yiyen bir Y kuşağı, ertesi gün gelmezdi. Böyle böyle heyecan yitirildi ve buz kesti…

Bir yanıt yazın