Walden Gölü Ziyaretçi Merkezi

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Walden Gölü için Maryann Thompson Architects tarafından tasarlanan Ziyaretçi Merkezi, peyzaj ile başarılı bir şekilde bütünleşebilmiş, doğal değerleri öne çıkaran bir mimari örnek.

Maryann Thompson Architects, projeyi anlatıyor:

Yaklaşık 1,3 kilometrekarelik bir alana sahip Walden Gölü Eyalet Parkı, uluslararası ölçekte takdir gören bir ulusal simge durumundadır. Gölü çevreleyen Concord ve Lincoln kasabaları, 19 YY’ın ortalarında Amerikan edebiyatının arka planında bulunan şehirler olarak biliniyor. Sanatçı Henry David Thoreau tarafından üne kavuşan, Birleşik Milletler’deki Modern Koruma Hareketi’nin temellerinin atıldığı Walden Gölü, her yıl beş yüz binden fazla insan tarafından ziyaret ediliyor.

Onlarca yıl süren planlama ve uygulama süreçlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan Walden Gölü Ziyaretçi Merkezi; Massachusetts Koruma ve Rekreasyon Departmanı, tasarım ekibi ve Walden Woods Project, The Thoreau Society gibi birçok yatırımcının ortak çalışmasının bir ürünü.

Yeni Ziyaretçi Merkezi, göl ve alanı vurgulayacak şekilde peyzaj ile birlikte ele alındı. Yapıyı merkezi eksenden uzak tutarak gölden uzaklaştıran Maryann Thompson Architects, böylece Ziyaretçi Merkezi’ni ikinci planda tutarak göl manzarasını engellememiş oldu.

Dolambaçlı bir rampa, ziyaretçileri sergi alanı ve kamusal tesislere yönlendiriyor. Mevcut ve yeni dikilen ağaçlar arasında konumlandırılan çalışma, ziyaretçilerde bir açılım ve keşfetme hissiyatı uyandırıyor. Walden’e ve hizmetlerine ithaf edilmiş sergi mekanlarının yanı sıra, merkezde bir toplantı odası ve personel büroları bulunuyor.

Sıfır enerjili olarak tasarlanan yapı, fosil yakıtlara bağımlı kalmadan, kendi enerjisini kullanabiliyor. Fotovoltaik güneş paneli sistemi ile hem araç park alanı için iki kat gölge sağlanabiliyor, hem de projenin bütün enerji ihtiyacı karşılanabiliyor. Üç camlı pencereler ve kaliteli yalıtım sayesinde, enerji verimliliği sağlayan elektrikli ısı pompalama sisteminden de destek alınarak kış aylarında iç mekan sıcaklığı uygun seviyelerde tutulabiliyor. Daha sıcak geçen aylarda ise, büyük ve kullanışlı pencereler ile tavandaki pervaneler, doğal bir havalandırma yaratıyor. Keresteden yapılan güneşlikler, gün ışığından kaynaklanan sıcaklığı düşürüyor.

Yapı ile yapıyı oluşturan elemanların görünürlüğü ve okunabilirliği, Amerikan Koruma Hareketi ve Henry David Thoreau’dan miras kalan ekolojik inşa prensipleri konusunda bu merkezi ziyaret edenler üzerinde interaktif bir algı oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın