+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

29 Kasım 2016, 07:41
  defa okundu.

MİMARİ RAPOR

Mimarlık yalnızca bir barınak ya da koruyucu şemsiye değil, aynı zamanda insan etkinliğinin ve özleminin fiziksel kaydı, bize bırakılmış kültürel bir kalıttır." Leland M. Roth

Selçuk en iyi şekilde "geçmişe dokunmuş, kültürel anlamda çok zengin öğeleri kendi bünyesinde barındıran" bir yer olarak tanımlanabilir. Bu yüzden, buraya, Efes Antik Kenti'nin yanı başına, yüzyıllar boyunca ziyaret edilen Artemis Tapınağının yakınına, St. John Bazilikasının hemen ardına, İsa Bey Camii'nin biraz ötesine, bir mekan, üstelik bir kültür ve gençlik mekanı tasarlamak çok yönlü bir deneyimdir. Geçmişle gelen bu katmerli fiziksel çevreye ancak temiz, işlevsel ve tıpkı ilçenin kendisi gibi çok yönlü bir tasarım ile karşılık verilebileceği düşünülmüştür.

Tasarımın öncelikli amacı, yapıyı geride tutup, ön kısmında bir meydan yaratarak merkeze açık alanda işlevsellik kazandırmaktır. Korunması gereken ağaçlar bu meydan ile bütünleştirilerek binaya entegre olması sağlanmıştır. Batı cephesinde oluşturulmuş bu meydana, yapıdaki kütle parçalanması ile doğu cephesinde yer alan sokağın uzantısı devam ettirilmiş ve böylece sokak ve meydan arasında bir geçiş sağlanmıştır. Bu geçiş ile yapının herkes tarafından sürekli olarak deneyimlenebilmesi hedeflenmiştir. Kütleler farklı işlevlere hizmet etmektedir. Büyük kütle gösteri salonu ve atölyelere hizmet ederken, diğer küçük kütle sinema salonuna ve yeme-içme aktivitesine hizmet etmektedir. Ayrılmış bu iki kütlenin ortasında yer alan sokağa açık amfi yerleştirilerek sokağın sadece geçit olarak kullanılması kırılmış sürekli yaşayan bir alan olması sağlanmıştır. Aynı zamanda bu iki kütlenin ayrımı ile yapının farklı zaman dilimlerinde farklı hizmetler sunmasını sağlanarak sürekli ve devinimli bir deneyim hedeflenmiştir. Böylece yapı ilçede bir sınır değil de bir geçiş elemanı gibi çalıştırılarak herkesin bir noktada yapıyı interaktif bir biçimde kullanılması hedeflenmiştir. Meydanın üst saçağında insan dolaşımına izin verilerek ikinci bir meydan oluşumuna hizmet eden bir teras yer almaktadır. Terasa yapıdan ve dışarıdan ulaşım sağlanmıştır. Yapıda açık ve kapalı mekanların her daim birbiriyle teması yine geçiş sürekliliğini sağlamaktadır. Saçağı tutan kolonlar hem tarihsel atıfla bir stoayı canlandırırken, aynı zamanda kültür merkezinde yapılacak gösterilerin afiş ya da duyuruların sergilenmesine olanak sağlamıştır. Bu tasarım kararları ile özetle, yapı kentsel çevreyle uyumlu, açık ve kapalı mekanlarındaki sürekliliği ile sosyal yaşamı her yönüyle destekleyen, ilçede alternatif bir buluşma noktası yaratılması hedeflenmiştir.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Yarışma No: 201615
Proje Yeri: Selçuk, İzmir
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
İlgili Projeler