V Factory İhracat Departmanı

Proje, bir tekstil firmasının genel merkez binası bünyesinde, ihracat departmanının kullanımı amacıyla tasarlanmış olan mekan ve bu mekana hizmet eden bir karşılama-bekleme alanından oluşuyor.

İhracat departmanı; yönetici ofisi, showroom ve operasyon ofisi olarak fonksiyonel anlamda birbirinden net biçimde ayrılan 3 ana gruptan oluşuyordu ve bu bölümlerin birbirleriyle görsel olarak ilişkili olup işitsel anlamda mahremiyetlerini koruyor olmaları gerekiyordu.Konsept, bu 3 ana işleve sahip, mevcut çeperlere ve zemine dokunmadan mekana yanyana yerleştirilen 3 şeffaf ana kutu ve bir ana aks üzerine kurgulandı. Bu aks, bina içindeki sirkülasyonun, ihracat departmanı içinde de kesintisiz olarak devam etmesini sağladı ve ihracat departmanına ait kutular bu aksa entegre edildi.Ana kutuların kendi içlerinde fonksiyonel olarak ayrışan alt bölümleri, farklı kotlardaki düzlemleri oluşturdu.

Bu düzlemlerin, sirkülasyonun sürekliliğini sağlayacak ve görsel mahremiyet veya görünürlük taleplerini karşılayacak biçimde birbirleri ve diğer kutularla ilişki kurmasıyla birlikte, zemin kotu anlamında girişten itibaren yükselen bir dizilim ortaya çıktı. Böylece bağlayıcı aks, rampalaşarak ve kutuların içlerine sızarak, entegre durumu güçlendiren bir öğe haline geldi. Ana kutu çeperlerinde, malzeme olarak demir konstrüksiyon ve cam kullanıldı. Düzlemler ve rampanın ayrışan durumu, rampada ceviz lamine ahşap parke ve düzlemlerde beyaz poliüretan olarak malzemelere yansıdı.

Karşılama ve bekleme alanında ise, kısa süreli toplantı ve etkinlikler için aynı zamanda firma çalışanları ve konuklar tarafından da kullanılan bir oturma ünitesi tasarlandı. Bu bağlamda, oturma ünitesinin, eğrisel formu ve feminen etkisiyle, bina geneliyle tezat oluşturan bir etkileşim alanı tanımlaması amaçlandı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın