TAC-SEV Yeni Kampüsü

Erginoğlu ve Çalışlar Mimarlık'ın tasarladığı TAC-SEV Yeni Kampüsü Tarsus'ta yer alıyor.

Ofis projesini şöyle anlatıyor:

“TAC-SEV Yeni Kampüsü, mevcut Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) karşı parseline inşa edilmiştir. Yeni kampüsün, içinde bulunduğu tarihi doku ile birlikteliği göz önüne alınarak, arasından geçen bir yolla ayrıldığı TAC kampüsüyle bir bütün olarak algılanması öncelikli tasarım ilkesi olmuştur. Eski ve yeni kampüsü fiziksel olarak ayıran bu yolun, ileriki bir tarihte yayalaştırılarak, iki kampüsün fiziksel ve algısal olarak birleşmesi geleceğe dair önemli bir senaryodur. Bölgedeki tarihi dokunun önemli bir parçalarından olan Aziz Paul Kilisesi ve Ulu Cami’ye kampüsün çeşitli noktalarından bakışlar verilmiş olup yakın çevredeki tarihi doku ile ilişki kurulması amaçlanmıştır.

Akdeniz bölgesinin sıcak noktalarından biri olan Tarsus, kış aylarında ortalama en düşük sıcaklığın 7 derece olduğu bir bölgededir. Yılın büyük çoğunluğunda sıcak hava etkisini hissettirmektedir. Isıtmadan çok soğutma ihtiyacının olduğu böyle bir iklimde yer alacak kampüs için yönlenme, önemli bir tasarım ilkesi halini almaktadır. Bina içi ve bina dışı iklim önlemleri, peyzajdaki ağaçlar, cephedeki güneş kırıcılar ve bahçede bir güzergah oluşturan saçaklarla desteklenmiş, bina konumlanmaları mevcut kampüse ve yönlere göre oluşmuştur. Ayrıca güneş enerjisinden en yüksek düzeyde faydalanılması ve bu enerjinin kampüsün ısıtma sisteminde kullanılması amaçlandığı için, blokların güneye bakan çatılarında güneş panelleri kullanılmıştır.

Kampüs, ihtiyaçlar doğrultusunda; 3.600 m² eğitim binası, 3.520 m² yurt binası ve 5.250 m² çok amaçlı kullanımların olduğu bina olarak 3 bloktan oluşmaktadır.

Eğitim binası, ileri tarihlerde bir kütüphaneye dönüştürülmesi planlanan ve projelendirilen; tarihi Sadık Paşa Konağı ile birlikte bir avlu yaratacak şekilde oluşturulmuştur. Sınıflar kuzeyden gelen doğal ışığa göre konumlandırılırken, kuvvetli güney ışığının geldiği bölgeler, bina dışına yerleştirilen panellerle gölgelendirilerek koridor olarak planlanmıştır.

Yurt odaları 3 kişilik düzenlenmiş, her öğrenciye kendi özel bölgesi eşit olarak verilmiştir. Bu anlamda bölgeler hacimsel olarak değerlendirilip, optimum insan ihtiyaçlarına göre şekillenirken, tavan yükseklikleri net 290cm olarak ayarlanmıştır. Ortak kullanım ve idari birimler zemin katta iç bahçenin kenarında düzenlenmiş, odalar arka bahçeye ve üst katlara alınmıştır.

Çok amaçlı kullanımların olduğu binada, yemekhane, spor salonu, çok amaçlı salon ve sığınak gibi teknik hacimler yer almaktadır. Hem TAC eski ve yeni kampüsünün hem de şehrin çeşitli hitiyaçlarını karşılayacağı öngörülerek, spor salonu ve çok amaçlı salon uluslar arası standartlarda detaylandırılmıştır.

Bölgede yapılacak hafriyat çalışması sırasında çıkabilecek tarihi kalıntıları zedelememek maksadıyla derin kazılardan kaçınılmıştır.”

1. Ödül, Tarsus SEV İlköğretim Okulu Yeni Kampüsü Davetli Mimari Proje Yarışması

Etiketler

3 yorum

  • orhan-ersan says:

    Başarılı bir yerleşim planı ve çözümleri olmasının yanı sıra farklı işlevlerdeki kütlelerin sürekli benzer cephe elemanı ile kurgulanması yurt, derslik veya ortak hacimlerin dış mekandan algısını aynılaştırmakta.

  • azmi-acikdil says:

    Basit tek düze cephe görünümüyle, iç avlulu revaklı planıyla, çevresinde ki tarihi yapıları ile, külliye anlayışını yansıtan kampüs; hem çevreye hem tarihi yapılara basit saygılı ve gösterişten uzak duruşuyla başarılı bir uygulama.

  • ravat-zavat says:

    Proje görsellerinde, Dolu-Boş un karşılığı empty-void değildir. Empty ve void zaten aynı anlamdadır. Boşluk-boşluk gibi olmuş.

Bir yanıt yazın