+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Garnier Opera Binası'nda Phantom Restoranı

Garnier Opera Binası'nda Phantom Restoranı

5 Kasım 2014, 10:00
  defa okundu.

Odile Decq'in tasarladığı restoran Paris Garnier Opera Binası'nın içinde yer alıyor.

Garnier Operası'nın doğu cephesindeki kolonlar arkasında restoran öyle bir lokasyona yerleştirilmiş ki, atlı arabalarıyla bir gösteri izlemeye gelenler kapılar açıldığında ellerindeki bileti yere düşürüyorlar.

Operanın içerisinde yeni bir mekan yaratmak, bu anıtın tarihsel karakteri ile ilgili sıkı kuralları takip etmek anlamına geliyordu: restoran projesinde, kaldırılırken mevcut yapıya hiçbir şekilde zarar verilmemesi için, duvarlara, tavanlara ya da kolonlara dokunulmasına izin verilmedi.

Restoranın cephesi, sütunlar arasında kaydırılarak açılan, adeta dalgalanan bir camdan oluşuyor. Bu cam, tavanın kemerli eğrisi boyunca bükülmüş çelik bir şerit tarafından taşınıyor ve çelik şerit, paslanmaz çelik bağlantı çubukları ile yerden 6 metre yükseklikteki kolonların üst kornişlerine sabitlenmiş durumda. Bu görünmez strüktür sayesinde, cam sanki sihirle yerinde duruyormuş gibi görünüyor. Böylelikle bu cam cephe, temiz, açık bir görüş sağlıyor.

Bu kısıtlı mekanda 90 kişilik oturma alanının yerleştirilmesi bir asma kat yardımı ile sağlanıyor. İnce sütunlar, asma katta küpeşteleri oluşturması için yukarı kadar uzatılmış.

Yumuşak kavisleri ile asma kat; kemerlerin, dalgalanan camın ve misafirlerin bulunduğu hacmin üzerinde dalgalanıyor. Üst mekan açık ve dışa dönük tasarlanmış.

Mevcut kubbe zemin kat seviyesinde hala görülebilirken, asma katta ziyaretçilere yaklaşıyor. Tavanın kilit taşlarına bu kadar yaklaşınca, kubbenin simetrisi görme mesafesinden uzaklaşırken referans noktaları değişiyor, mekan algısı yenileniyor. Kırmızı tonlarında tasarlanan mekan üst katta samimi ve özel bir alan oluşturuyor.

Ana merdivenden dramatik bir şekilde inen kırmızı halı ise siyah zemin üzerinde masaların altından geçerken cam cepheye kadar ilerliyor.

Operanın girişine yakın olan odanın arka kısmında mekan daha korunaklı olurken, restoranın geri kalan kısmı ile bir tezat oluşturuyor. Uzun kırmızı kabinlerin bulunduğu bu alan ziyaretçiler için dinlenme alanı oluştururken, bu alanın hemen yanındaki kolonda uzun siyah bir bar yer alıyor.

Proje, içinde bulunduğu tarihi binayı taklit etmeden, barındırdığı çağdaş karakterini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Proje Yeri: Paris, Fransa
Proje Ofisi: Studio Odile Decq
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Tasarım Ekibi: Odile Decq
İşveren: Gumery
Ana Yüklenici: PETIT
Proje Yöneticisi: Peter Baalman
Aydınlatma Projesi: iGuzzini
Statik Projesi: BATISERF Ingénierie
Mekanik Projesi: MS Consulting
Akustik Danışmanı: Studio DAP
Yangın Güvenlik Danışmanı: SETEC
Proje Başlangıç Yılı: 2008
İnşaat Bitiş Yılı: 2011
Toplam İnşaat Alanı: 1100 m2
İlgili Projeler