“Sahipsiz gayrimenkuller mafyanın elinde!”

Mirasçısı bulunamayan sahipsiz gayrimenkuller, özellikle İstanbul'da arazi mafyasının gelir kapısı oldu.

Gayrimenkul Hukuku Derneği, sahipsiz gayrimenkullerin sahte mirasçılar yoluyla, el altından hızla toplanarak vurgun yapıldığını iddia ediyor. Dernek, hükümeti önlem almaya çağırıyor.

İstanbul’da bulunan sahipsiz mülkler, defterdarlıklar aracılığıyla kayyuma devredilecek. Devlet, birinci derece akrabasını bulamazsa sahipsiz gayrimenkulu 10 yıl süreyle koruyor, kiraya veriyor, işletiyor. 10 yılın sonunda ise Hazine’ye devredip, üçüncü şahıslara satılabiliyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın iddiasına göre, sahipsiz gayrimenkuller mafyanın yeni gelir kapısı oldu. Kiraz, mafyanın sahipsiz gayrimenkulleri ele geçirmesi sürecini şöyle anlattı:

“İstanbul’da artık değerlendirilebilecek arsa arazi kalmadı, bu şekilde sahipsiz çok ciddi bir mülk var. Bu gayrimenkuller de bir kesimin iştahını kabartıyor. Dolayısıyla o iştah başka suiistimallerin önünü açıyor. Üretilen sahte belgeler, ortaya çıkartılan sahte mirasçılar aracılığıyla, mafya el altından sahipsiz gayrimenkulleri topluyor. Sahte nüfus kayıtlarıyla, nüfusta bir takım ince oyunlarla, kendilerini mirasçı gibi gösteriyorlar. Bu taşınmazı asıl almak isteyen kişiler olmuyor, paravan kişiler oluyor. Aslında bu gayrimenkullerde gözü olan, asıl kişiler bu gayrimenkulleri alıyorlar.”

Dernek Başkanı Kiraz, İstanbul Beyoğlu’nun yüzde 40’a yakınının, özellikle de gayrimüslümlere ait olan gayrimenkullerin kayyumda olduğunu belirtti. Kiraz, “Beyoğlu bölgesinde inanılmaz sayıda varlar ve gayrimüslüm vatandaşlarımıza ait gayrimenkul sayısı çok fazla. Arka sokaklara bir giderseniz, sahipsiz yüzlerce hatta binlerce gayrimenkul bulursunuz” diye konuştu.

Peki, hem devleti zarara uğratan, hem de yeni mağduriyetlere zemin yaratan bu sorun nasıl çözülecek? Kiraz’a göre bunun çözümü, “

Etiketler

Bir yanıt yazın