Taksim’e Buldozerler Gelmeden!

Taksim trafiğini yer altına indiren ve Topçu Kışlası'nı yeniden inşasını öngören Taksim Projesi askıya çıktı. Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, "Buldozerler Taksim'e dayanmadan bu projeyi durdurmalıyız" dedi.

Taksim Projesi’nin askıya çıkmasının ardından Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, “Her an buldozerler Taksim’e dayanabilir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Topçu Kışlası’nın yeniden inşasını ve Taksim trafiğini yer altına almayı planlayan “Taksim’i Projesi” 14 Şubat’ta askıya çıktı; itiraz etme hakkı var.

Konuyla ilgilenen Taksim Platformu’nun da katıldığı Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıda konuşan Mücella Yapıcı, Taksim Meydanı’nın cumhuriyetçiler ve sosyalistler için simgesel bir değeri olduğunu, bu projenin de bu simgeyi yok etmeye yönelik “mekansal değil, siyasal bir girişim” olduğunu belirtti.

Taksim’de 1 Mayıs yapılamayacak

Taksim’e çıkan tüm caddelerdeki trafiğin yer altına indirilmesinin trafik sorunun çözmeyeceğini söyleyen Yapıcı, “Yerin altında zaten metro ve füniküler var, bir de araçları da alta indirince aşağıda kaotik bir dehliz olacak ” dedi.

Yapıcı, bu projedeki asıl amacın Taksim’i yayalaştırmaya kapatarak 1 Mayıs kutlamasının ve toplanma hakkının önüne geçmek olduğunu belirtti ve ekledi:” Projenin resimlerine baktığımızda, hiçbir caddeden toplu halde Taksim’e çıkmamız mümkün değil. Ancak tek sıra halinde yürünebiliyor.”

Varolmayan Kışla’ya koruma kararı

Taksim Gezi Parkı’nda yer alan ve 1939’da yıkılan Topçu Kışlası’nın İstanbul 2’nolu Koruma Kurulu kararı ile koruma altına alınmasının bilimsel olarak kabul edilemez olduğunu söyleyen Yapıcı, “Kararda, Kışla için ‘mevcut olmayan’ ibaresi var; bu inanılmaz bir şey. Zaten o kışla yerinde dursaydı biz de korunması gerektiğini söylerdik ancak şu anda var olmayan bir yeri koruma altına alıyorlar ve yerine ne yapılacağı belli değil” dedi.
Akademisyenlerin Taksim Gezi Parkı’nın kültür varlığı olarak tescillenmesi için başvurduklarını hatırlatan Yapıcı, “Projenin toptan iptali için hukuki mücadele önemli ancak hukuktan çok bir şey beklememeliyiz. Buldozerler Taksim’e geldiğinde çok geç kalmış olabiliriz” dedi.

“Camiyi yapamazlar”

Yapıcı, son günlerde yeniden gündeme gelen Taksim Su Deposu’nun (Maskem) arkasına cami yapma projesinin hukuken mümkün olmadığını belirtti.

“O bölgeye cami yapılamayacağına dair 30 yıl önce alınmış Danıştay kararı var. Ayrıca Şehir Plancıları Odası’nın da kazandığı ‘yürütmeyi durdurma’ kararı var. Yani hukuki düzlemde cami yapmaları mümkün değil ancak o kadar ısrarlılar ki.”

Nefes alma ve yürüme hakkı

Taksim Platformu adına konuşan Betül Tanbay, İstanbul’da yaşayanların “nefes alma ve yürüme hakkı” olduğunu belirterek “Bu proje tamamen araçlara yönelik, yayaları hiçe sayıyor. Bütün dünyada şehir merkezlerine artık araçlar sokulmuyor” dedi.

İnternet üzerinden açılan imza kampanyasına yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Tanbay, “Taksim’in bir düzenlemeye ihtiyacı varsa, bu yaşayanların katılımıyla müzakere edilerek olmalı” dedi.

Korhan Gümüş, “Tüm süreç sinsi bir şekilde yürütüldü. Zaten ne yapılacağına karar verildi; ihale yapıldı, sonra da hukuki kılıfı hazırlandı. Bu ancak otoriter rejimlerde olabilir” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın