Çam Kozalağından Esinlenilen Ağaç Ev

Dolomit Dağları'nda inşa edilen çam kozalağı şeklindeki ağaç ev, ziyaretçilere yıldızlar altında uyuma imkanı sunuyor.

Claudio Beltrame tarafından İtalya Alpleri’nde tasarlanan ev yuvarlak tavan penceresi ile konukların geceleri yıldızlı gökyüzünü izlemerine olanak sağlıyor.

Dolomit Dağları’nda, Ugovizza kasabasında konumlanan yapı tatil için oldukça elverişli. İtalyan mimar Claudio Beltrame kendi ofisinin de bulunduğu Tarvisio’nun kozalaklı ormanlarına özgü çam ağaçlarının odunsu meyvelerinden ilham aldığı ağaç yapıyı çam kozalağı şeklinde tasarladı.

“Temelsiz yapılar” olarak tanımlanan ağaç ev 10 metre yükseğe asılıp, etrafını saran köknarlarla desteklenirken eve erişim bir köprü vasıtasıyla sağlanmış.

Yapının çam kozalağı gibi bir görünüm elde etmesi, tahta çatı kiremidinin üst üste geçmiş şekillerde kesilmesiyle sağlanmış. Çerçeve, bumerang şekli verilen ahşap tabakaların çapraz birleşiminden yapılmış ve nefes almaya elverişli odun lifiyle izole edilmiş.

Yapıda kullanılan tüm ahşap malzeme için, şu anda dünyanın organik tarım yapılan ilk biyolojik bölgesi olma yolunda ilerleyen Alpe-Adria bölgesinden yararlanılmış.

Mimar, konukların doğaya daha yakın hissedebilmeleri için ağaç yapının dış görünümünde doğal çevreden referans almış.

Üç katlı inşa edilen evin zemin katındaki 360 derecelik pencerelerden dağ manzarasını izlemek mümkün kılınmış.

İkinci katta, kapalı balkon alanında sürme panjurlu büyük pencereler yer alırken, içeriye oturma alanı, mutfak ve banyo eklenmiş.

Üst kattaki yatak odasında da, konukların gökyüzünü seyredebilecekleri tavan penceresi yatağın üzerine gelecek biçimde hizalandırılıp, içeriye oyularak şekillendirilmiş.

Ağaç evin bulunduğu alan, UNESCO Dünya Mirası alanı olan Dolomit Dağları’nda deniz seviyesinden 1,200 metre yüksekte konumlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın