Antalya Nekropol Alanı Modern Sanatlar Müzesi Yarışmayla Yapılıyor

2005 yılında düzenlenen bir ulusal yarışma ile elde edilen Doğu Garajı ve Halk Pazarı projesinin uygulama kazıları sırasında Antalya kent tarihini bilinenden daha eskiye taşıyan bir Nekropol alanı keşfedilmişti.

2005 yılında düzenlenen “Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı Düzenlenmesi Mimari Proje Yarışması”nda 1. ödülü Erkal Mimarlık (Ozan Erkal – Emre Erkal) kazanmıştı. 

Projenin müelliflerinden Emre Erkal’dan aldığımız bilgiye göre, yarışmada elde edilen projenin inşaatı sırasında nekropol çıkınca, proje de yeni duruma adapte olmuş. Antalya Müzesi’nin sorumluluğunda arkeolojik çalışmalar yapılmış, arsalar ikiye bölünmüş. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde “Nekropol alanı nakış gibi işleniyor” başlığıyla yer alan habere göre, projenin inşaatına 10 sene aradan sonra başlandı.

Nekropol alanı nakış gibi işleniyor

Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezini turistik cazibe merkezi haline getirecek Doğu Garajı Nekropol Alanı projesinde, tarihi mezarlık alanını dış etkenlerden koruyacak üst yapının taşıyıcı ayakların montesine başlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin en prestijli projelerinden Doğu Garajı Kültür Merkezi ve Nekropol alanında çalışmalar hızla sürüyor. Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan nekropol alanını turistik bir cazibe merkezi haline getirecek proje adım adım ilerliyor. Tarihi mezarların zarar görmemesi için aylardır nakış gibi işlenen alanda büyük bir titizlikle devam eden çalışmada projenin üst yapı ayakları yükselmeye başladı. Nekropol alanını dış etkenlerden koruyacak üst yapıyı taşıyacak çelik konstrüksiyonlar büyük bir özenle montaj ediliyor. Dev çelik ayakların yerleştirilmesi ile proje yavaş yavaş şekillenmeye başlayacak.

DEV AYAKLAR YERLEŞTİRİLİYOR

Alana yerleştirilmeye başlanan 61 çelik kolondan en büyüğü 914 mm çapında ve 11 metre yüksekliğinde. Bu dev çelik ayaklar Nekropol alanındaki arkeolojik buluntuları güneş ve yağmur gibi dış etmenlerden koruyacak hafif malzemeli üst örtüyü taşıyacak. Nekropol Alanı Projesi yaklaşık 15 milyon liraya mal olacak.

ÇAĞDAŞ KENT MÜZESİ

‘Çağdaş Kent Müzesi’ konseptiyle düzenlenen Nekropol alanında teşhir, canlandırma ve bilgilendirme unsurları yer alacak. Alan süreli ve yıl boyu devam eden sergilere ev sahipliği yapacak. Arkeolojik kazıların ortaya çıkardığı zemin, bir dizi platform sayesinde çevresindeki sokak kotlarına uyumlu olacak. Böylece yarı-açık sergileme alanları oluşturulacak. Alt kotlarda mezarlara yakın gezinti güzergahı ahşap, cam ve çelik elemanlar ile tasarlanacak.

Çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi arkeologlarının ve teknik kontrol ekibinin de dahil olduğu kontrol teşkilatı denetiminde ve Antalya Müze Müdürlüğü gözetiminde, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararları çerçevesinde yürütülüyor.

ÇARŞI VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Öte yandan, ‘Nekropol Alanı’ ile ilişkilendirilerek tasarlanan ve ihalesi yapılan Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi’nde de hafriyat çalışmaları başladı. Kentsel bir kompleks olarak planlanan proje, teknik ve lojistik üniteleri de içeriyor. Geleneksel çarşı kültürünü Doğu Garajı’nda nekropolün etrafında yaşatacak proje, kent merkezindeki ticaretin artırılmasına da katkı sağlayacak. Proje, kültür merkezi olarak da işlev görecek. Projede 700 araçlık bölgenin en büyük yer altı otoparkı olacak. 25 otobüs kapasiteli park da bu alanın içinde yer alacak. Pazar yeri ve Festival çarşısı esnafı için dükkanlar olacak. Geleneksel halk pazarı kültürünün de yaşatılacağı proje içinde mağazalar restoranlar da söz konusu. Ayrıca Büyükşehir Konservatuvarı yaşam canlılığı sağlaması adına çarşının en üst katına taşınacak. Bina içinde 700 kişilik konser ve tiyatro salonu hizmet verecek. Bu proje de yaklaşık 70 milyon liraya mal olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın