Kamusal Alanda Seyyar Kütüphaneler

"Seyyar Kütüphane" projesi Seul'de yürütülen, Gıda ve İlaç Dairesi'ne ait bir alanın yeniden canlandırılması girişiminin büyük bir parçası.

Projede, Seoul Innovation Park’ın küp şeklindeki logosundan yola çıkılarak kütüphaneye ve sergilere ev sahipliği yapacak küçük pavyonların oluşturulması amaçlandı.

Projenin teması, Seoul Innovation Park’ın küp şeklindeki logosundan türeyerek, alanın çevresinde aniden beliren küçük bir kütüphane ve sergiler oluşturmak için çeşitli şekillerde uyarlandı.

Bu bağlamda Koreli stüdyo ArchiWorkshop, “block”, “pipe”, “mirage” ve “membrane” olarak adlandırdığı dört mini pavyon tasarladı. Yapımı tamamlandıktan sonra verilen her isim, pavyonların en belirgin özelliğini temsil ediyor.

“Block” isimli pavyon, alandaki mevcut yapılardan birine sonradan eklenerek tasarlandığı için bir parazite benzetiliyor. Yapıya eğik bir açıda bağlanan pavyon kütüphane, sergi alanı, toplantı alanı olarak tasarlandı.

“Pipe” isimli pavyon, genellikle şantiyelerde kullanılan renkli iskele borularıyla tasarlanan en renkli pavyon.

Alandaki ağaçlardan ilham alınarak üretilen pavyon, renkli tasarımı sayesinde çevresini de aydınlatıyor.

“Mirage” isimli pavyon, paslanmaz çelik paneller sayesinde parkın peyzajını dalgalı biçimde yansıtan bir yapı sunuyor.

Pavyonun içindeki otantik ağaç gövdeleri koltuk ve raf olarak kullanılıyor.

Orjinalde “glamping tents” isimli lüks çadırlar gibi tasarlanan “Membrane” isimli pavyon daha sonra değiştirilerek seyyar kütüphane projesi olarak uygulanmış.

Pavyonun temasında kayaların üstünde büyüyen bir çiçek tomurcuğundan ilham alınmış. Pavyonun eğrisel yapısı modern Kore’nin geleneksel lirizm ve dinamizmini ifade ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın