Mimarlık Zamana Değil Çağa Aittir

Bugün Ludwig Mies van der Rohe’nin doğum günü.

Mies van der Rohe, “Less is more” diyeli – ve hatta Venturi “Less is a bore” diyeli – oldukça uzun zaman geçmesine rağmen döneminin (ve belki günümüzün) en önemli mimarlarından.

Lafazan dönemdaşı Le Corbusier’nin aksine, mimari üretimine oranla çok az konuşmuş ve yazmış Mies van der Rohe’yi ve yapılarını, kendinin ve Gropious’un ağzından Alexandre Favre’nin ürettiği hülyalı video ile analım:

Favre’nin videosunda kullandığı “Bauhaus Reviewed 1919-1933” isimli kaydın da ayrıca önem ve güzelliğinden de burada bahsetmeden geçmemek gerekir. 72 dakika uzunluğundaki bu ses-müzik kaydı, Bauhaus’un önemli isimlerinin konuşmaları ve 1919 – 1925 yılları arasında Bauhaus ile ilişki içinde olmuş besteci Arnold Schoenberg, Josef Matthias Hauer, George Antheil, Stefan Wolpe ve H.H. Stuckenschmidt’in piyano için yazılmış eserlerini bir araya getiriyor.

Son olarak da “bir pazar günü, Mies van der Rohe ile ne işimiz var?” derseniz, David Cronenberg’in 1975 tarihli Shivers filmini izleyebilirsiniz. Filmin tamamı Mies’in, Montreal Nuns Island’da bulunan ve inşası 1968 yılında tamamlanan Ile des Soeurs apartmanında geçiyor.

*Kapak fotoğrafı: Frank Scherschel, Time and Life Pictures – Getty Images

Etiketler

Bir yanıt yazın