Cam Kırıkları

Baptiste Debombourg 2005 yılından beri camla çalışıyor.

Fransız sanatçı Baptiste Debombourg (1978) ülkesinde neslinin en yetenekli genç sanatçılarından biri olarak görülüyor. Debombourg’un çalışmaları şiirsel bir dönüşümün ürünü.

Sanatçı, camın zanaat gerektiren kırılgan ya da saf bir ürün olduğunu düşünmüyor. Debombourg için cam yaşayan bir malzeme. Cam yüzeyi pürüzsüz hale gelene kadar dayanıklılığını test ediyor.

Debombourg’ün, kullandığı cam tipi sert ve neredeyse kırılmaz olarak biliniyor, şiddet içeren saldırılara karşı kullanılan bu tip camlar kırıldığında parçalara ayrılmayacak şekilde tasarlanmış.

Acceleration Field

Acceleration Field, sanatçının cam ile ilgili çalışmalarının en büyüğü (250 metrekare). Bu çalışmalar cam kolonilerinin döngüsünü sembolize ediyor, bu zaman zaman siyaha dönmüş (Dark Matter), mavi-yeşile çalan tonlarda ham halde bırakılmış (Flow), pencereleri vitray camlardan oluşan bir oda (Aerial) olabiliyor.

Acceleration Field bir heykel ama daha önemlisi cam bir peyzaj, aksonometrik bir kesit, kıvrımlı ve dalgalı topoğrafyasıyla algılanan bir strüktür.

Debombourg’un çalışmalarının her biri geçici ve bağlamsal. Her şey bir gerilim altında, süratle ana hatları çözülmüş, dalga etkisindeki strüktürlerle kontrol ve ustalık hissi veriyor.

Bu çalışmasında camın özelliklerini değiştirerek, “Acceleration Field” camı aydınlatıyor, günışığıyla oynuyor ve onun yaşayan-hareket eden bir materyal olduğunu gösteriyor.

Sanatçının eseri 16 Ekim 2015-28 Ocak 2016 tarihleri arasında Fondation Antoine de Galbert’ta sergilendi.

Dark Matter

Monokrom siyah, çalışmaya en az iki kat heykel ve resim ifadesi veriyor, aynı zamanda çalışmanın çerçevesi, yüzeyi, birleşme noktaları, hacmi, yansımaları ve izleyicinin davet edildiği her bir adımında kırılan yüzeydeki pozisyonu gibi ek sorulara yol açıyor.

Enstalasyonda yürürken ayna etkisinden dolayı belirsiz görüntüler ortaya çıkıyor.

Akışın kesildiği yere yerleştirilen maske camı dağıtarak görünümünü yeniden üretiyor ve izleyici için bir görünüp bir kaybolan hareketli bir görüntü oluşturuyor.

Bu siyahlığın yan etkilerinden biri derinliğinin yoğun olması ve yutma gücü.

Sanatçının eseri, 1 Ekim-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Strasbourg Cam Bienali’nde sergilendi.

Flow

Debombourg, Flow ile kademeli olarak içine çekildiğimiz, insanlara ve objelere saygı duyulmayan tüketim çılgınlığının resmileştirilmeye çalışmış.

Baptiste’e göre fiziksel olan her zaman daha etkili olur. Deneyimlememizi istediği bu çalışma ile mantıklı ve mümkün bir esnekliğin kapılarını açıyor.

Sanatçının eseri, 3 Mayıs-2 Haziran 2013 tarihleri arasında Centre d’Art Actuel l’Oeil de Poisson’da sergilendi.

Aerial


Sanatçı, Aerial isimli çalışmasında yıkım ve yeni bir kompozisyon fikriyle oynuyor. Column Hall Kilisesi için tasarlanan yerleri kaplayan cam çalışması manastırın mimari, tarihi ve spiritüel karakteri; kuşaklı tonozları, koyu granit taşları ve fonksiyonu ile uyum sağlıyor.

Yıldız şeklinde bir ahşap strüktürle desteklenen Aerial, kırık camlardan anıtsal bir dalga gibi odanın içinde süzülüyor, camlardan gelen ışıkları iletiyor. Tıpkı bir kilise camı gibi Aerial ışığı sarıyor, onunla oynuyor ve değiştiriyor. Ardından gelen yansımalar, şeffaflıklar ve gölgeler, mekanın farklı yönlerini gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın