Afrika’nın Kentleşme Dinamikleri 2016 Rotterdam Mimarlık Bienali’nde Masaya Yatırılacak

22-24 Nisan'da "The next economy" başlığıyla düzenlenecek 2016 Rotterdam Uluslararası Mimarlık Bienali'nde (IABR-International Architecture Biennale Rotterdam) üretici kentlere ve Afrika kentleşmesine odaklanılacak.

IABR 2016 programı bir kez daha hızlı kentleşmeyi ele alacak ancak bu kez Afrika kıtasına odaklanacak. Baş küratör Maarten Hajer’in davetiyle katılan küratörler Edgar Pieterse, Tau Tavengwa ve Mark Swilling IABR 2016 için seçilmiş projeleri bir araya getirecek. Küratörlerin seçimleri doğrultusunda Africa; What’s Next? başlığı altında gelecek ekonomisinde Afrika kentlerinin değişimlerini, fırsatlarını ve olanaklarını ortaya çıkaracak; enformel ve küçük ölçekli girişimlerden neler öğrenebileceğimizi ispatlayacak 16 proje sergilenecek.

4 Kentte 4 Farklı Başlıkta Atölye

IABR kapsamında Groningen, Utrecht, Rotterdam ve Brüksel olmak üzere dört farklı kentte 4 ayrı başlıkta atölyeler düzenlenecek.

IABR ile Utrecht Belediyesi işbirliğinde yapılacak Utrecht atölyesi sağlıklı kent başlığında düzenlenecek. Architecture Workroom Brussel ortağı Joachim Declerck tarafından yürütülecek çalışmanın sorusu hangi yaratıcı mekânsal gelişme stratejilerinin farklı nesiller, kültürler ve gelir grupları arasında dayanışmanın görüldüğü kapsayıcı, sağlıklı bir kente katkı koyabileceği.

Groningen atölyesi ise yeni bir enerji peyzajına doğru başlığında düzenlenecek. IABR ile Groningen Kent Yönetimi, Groningen Belediyesi tarafından organize edilen atölyenin yürütücülüğünü H+N+S Landscape Architects ortağı Jandirk Hoekstra yapacak. Atölyenin temel araştırma sorusu yenilenebilir enerji ve karbon emisyonunun azaltılmasına odaklanan gelecek ekonomisinin kuzey Hollanda’da ve Groningen-Eemshaven bölgesinde nasıl yeni, ilham verici bir perspektif yaratabileceği.

IABR ile Rotterdam Belediyesi ortaklığında düzenlenen Rotterdam atölyesinde, Daan Zandbelt yürütücülüğünde tasarım ofisleri Rotterdam’dan De Zwarte Hond, Paris’ten L’AUC ve Amsterdam’dan marco.broekman yer alacak. Atölyenin ana araştırma sorusu kent ve bölgenin üretim endüstrisini nasıl tanıtabileceği, yerel değer katan, toplumsal anlamda kapsayıcı bir ekonomiye nasıl katkı koyacağı.

Brüksel’deki atölye ise Avrupa sermayesinin ortasında yaratıcı üretim aktiviteleri için mekan organizasyonu ile gelecek ekonomisi arasında daha iyi bir uyum sağlamayı amaçlıyor. Bu atölyeyi Londra Metropolitan Üniversitesi’nden Mark Brearley yürütecek.

Atölyelerde mekânsal kalite ile kent ekonomisinin birbirlerini nasıl sağlamlaştırabileceği ve hangi faktörlerin geleceğin üretim kentlerini şekillendireceği keşfedilecek. İşbirliği yapan yönetimler ise bienal sonrasında ortaya çıkan çalışmaları uygulayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın