Libeskind’in Almanya’daki İlk Konut Projesi Berlin’de

Daniel Libeskind'in Almanya'daki ilk konut projesi Sapphire, Berlin Duvarı'nın bulunduğu hattan sadece birkaç metre ötede.

Libeskind’in projesi bir kesme taşın karakteristik hatlarını taşıyor ve safiri andırıyor. 73 daire barındıracak projenin 2016 sonunda bitmesi öngörülüyor.

Libeskind’in projesine “Sapphire” ismini seçmesinin aslında binanın yapısı ötesinde bir anlamı var: Berlin’in bugünkü durumuna sevgi dolu bir alegori. Libeskind, bir röportajında diyor ki: “Safirin ışığı ve yumuşaklığı Berlin’in bütünsel karakteriyle ilgili. Fakat safir, malzemesi gereği aynı zamanda kaba, sert, dayanıklı, sağlam ve esnek. Tüm bunlar Berlin ve Berlinliler’in paylaştığı özellikler.”

Yapının uygulamasını ise iki yerel müteahhit üstleniyor: Rainer Bahr ve Holger Rausch.

Sapphire’de yer alacak 73 dairenin boyutları 36 ile 169 m2 arasında değişecek ve en az bir duvarları Libeskind’in heykelsi yapı tarzını yansıtacak.

Libeskind projesinde aynı zamanda sürdürülebilirliğe de büyük önem veriyor. İlk defa üretilecek bir malzemeyle yapısının cephesini kaplayacak Libeskind, çevre dostu olacağını söylediği parıltılı seramikle binanın karbon ayak izini azaltacağını söylüyor.

Sera gazı emisyonunu dengeleyecek bu malzeme, sadece kendi kendini temizlemesiyle değil, aynı zamanda karbondioksiti oksijene dönüştürecek olmasıyla ilgi uyandırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın