Berlin’e yeni Hattuşaş sfenksi

Hattuşaş Sfenksi'ni Türkiye'ye iade eden Berlin'deki Bergama Müzesi, yerine yeni bir aslan figürü koyacak.

Hattuşaş Sfenksi’nin Türkiye’ye iade edilmesinden sonra Berlin’deki Bergama Müzesi’ne yeni bir aslan figürü geliyor.

Devlet müzeleri basın sözcüsü Stefanie Heinlein, Alman Haber Ajansı DPA’ya verdiği demeçte 3000 yıllık Hattuşaş Sfenksi’nin bir kopyasının yapıldığını belirtti. Alçı kopyanın büyük bir olasılıkla Ekim ayında orijinalinin yerinde sergilenmeye başlayacağını söyleyen Heinlein, iade karşılığında Türkiye ile kültürel işbirliğinin derinleşmesi için görüşmelerin sürdüğünü ama henüz somut bir sonuç alınmadığını da sözlerine ekledi.

Heinlein, Hattuşaş’taki kazıda elde edilen arkeolojik bulguların paylaşımı konusunda yazılı bir anlaşmaya varılmadığına dadikkat çekti.

Türkiye yıllardır Almanya’dan 1915 yılında restorasyon için Berlin’e getirilen sfenksin iadesini talep ediyordu. Almanya, restore ettiği iki sfenksten en az hasara uğramış olanını 1924 yılında İstanbul’a göndermiş, diğerini alıkoymuştu. 1934’den bu yana Bergama müzesinde bir kopya bir asıl iki Hattuşa sfenksi sergileniyordu. Türkiye’nin, Almanya’nın Türkiye’deki kazı lisansını iptal etme tehdidi üzerine ise ünlü aslan figürü iade edildi. Ekim ayından sonra ikisi de kopya olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın