Kızıl Meydan’da Dev Louis Vuitton Bavulu

Artık yok. Louis Vuitton tasarımı bavul şeklindeki pavilyon, Kızıl Meydan'a konulur konulmaz tartışmalar patlak verdi ve kısa sürede halkın tepkisiyle karşılaşılınca apar topar kaldırılma kararı alındı.

Rusya’da bilen ya da bilmeyen için akla gelen ilk meydan olan Kızıl Meydan’a, varoluşu çok kısa süren ve aslında gerçekleşemeyen fakat topladığı tepki ve tartışmalar bayağı büyüyen dev bir Louis Vuitton bavul kondu.

Ünlü ve oldukça pahalı markanın, seyahat üzerine tasarımlarını sergileyeceği, geçici pavyon olarak tasarlanan alan, Rusya’nın ve dünyanın çeşitli yerlerinden tepkiler topladı. Toplum şehrin ana meydanına böyle bir simgenin yerleştirilmesine karşı çıkarken, kimi, kentin Bolşevik geçmişini, alanın kutsallığını, kimi Kremlin Sarayı’nı kimi ise meydan ve kamusal alan fikirlerini öne sürdü. Proje Rusya dışında da büyük ilgi (!) gördü.

Şehrin sakinleri tarafından güçlü bir tepkiyle karşılaşınca; Putin hükümeti sözcüsü tarafından pavyonun,  aslında sahibi ve iyi niyeti hakkında bir sorun olmadığı sadece ölçeği konusunda bir anlaşmazlık yarattığını düşünüldüğü öne sürülerek, çarşamba sessiz sedasız toplanmaya başladı. LV ise serginin Rusya’nın geçmişine saygılı ve gönderme yaptığını, hatta elde edilen gelirle sosyal sorumluluk projelerine destek verilmesi düşünüldüğünü bile açıkladı. Tabii ki bavulda da bir gönderme olarak, Rusya bayrağının renkleri kullanılmıştı.

Kızıl meydanda büyükçe bir park için izin vermesiyle, Türkiye’deki park ve kamusal alan tartışmalarının en alevli zamanlarında öne çıkan Rusya ve Kızıl Meydan, bu sefer tasarım ve kapitalizm tartışmalarıyla yine kamusal alan ve şehir meydanı gibi kavramları tartışmaya açtı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın