İzmir’de EXPO Adı Altında “Dönüşüm”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, EXPO 2020 adaylığı sürecinde yapılan imar planı kapsamında İzmir'de kentsel dönüşüm hazırlıklarını başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan imar planına göre, EXPO alanı, fuar bitiminde rekreasyon, sahil parkı, spor, oyun ve eğlence alanlarının bulunduğu kent parkı olarak değerlendirilecek.

Havalimanı güzergahındaki gecekondular kalkıyor

İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmalarını da başlatan Bakanlık, Adnan Menderes Havalimanı güzergahında bulunan gecekonduları ortadan kaldıracak.

Bu kapsamda, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli ilan edilen Karabağlar ilçesi Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Alifuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim mahallelerini kapsayan 540 hektarda planlama ve projelendirme çalışmaları yapılıyor.

İzmir’de bunun yanı sıra kentsel dönüşüm kapsamında Karabağlar, Buca, Karşıyaka, Menemen, Narlıdere ilçelerinde riskli alan ilan edilen 5 bölge daha bulunuyor.

Toplu taşıma ve bisiklet yaygınlaştırılacak

EXPO kapsamında ise kentte yaşam kalitesinin yükseltilmesi için çeşitli politikalar ve stratejiler üretilirken, halka yönelik tesisler, peyzaj ve yeşil alan gibi kalıcı uygulamaların geliştirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda EXPO sürecinde yenilenebilir ve yeşil enerji kaynaklarının kullanımı sağlanacak.

Bakanlığnı projeleri arasında enerji verimliliğinin artırılması, bisiklet ve toplu taşımanın yaygınlaştırılması, ağaç dikimleri, karbon salınımı düşük ürün ve hizmetlerin tercih edilmesi, geri dönüşüm gibi karbon ayak izi miktarının azaltılmasına yönelik çalışmalar da var.

EXPO alanının, fuar bitiminde rekreasyon, sahil parkı, spor, oyun ve eğlence alanlarının bulunduğu kent parkı olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın