‘Kaptan-ı Derya’, Yeni Çehresine Kavuşuyor

Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’ndeki restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Türbeye özgün sıvaya uygun içerikteki harçla müdahale yapıldı.

Osmanlı Devleti’nin Kaptan-ı Deryası olan ilk kaptan paşası ve büyük amiral Barbaros Hayrettin Paşa’nın Beşiktaş’ta bulunan türbesinde gerçekleştirilen restorasyonda sona gelindi. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yaklaşık bir yıl önce başlatılan yenileme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Türbenin yakın zamanda bütünüyle tamamlanması ve eskisi gibi ziyarete açılması planlanıyor. İl Özel İdaresi’nin vermiş olduğu bilgiye göre; türbenin temini ve iç duvarlarındaki çimentolu harçların temizlenerek, özgün sıvaya uygun içerikteki harçla müdahaleler yapıldı. Duvarlarda tespit edilen ahşap hatıl boşlukları yine ahşapla tamamlandı. Kubbede hasar görmüş bölgeler güçlendirilip, kurşun örtüsü yenilendi. Sandukaların oturtulduğu böceklenmiş ve çürümüş ahşap döşeme ile konstrüksiyonu değiştirildi. Hasarlı olduğu görülen dışlıklar özgün biçimine uygun olarak hazırlandı. Taş ve mermer yüzeyler analizler sonucu belirlenen yöntemlerle temizlendi. Bahçede drenajla ilgili bağlantılar yenilenerek yapının sudan kaynaklanan sorunlarının giderilmesine çalışıldı. Bahçedeki mezar taşları temizlenip, sağlamlaştırmaları yapıldı. Bahçe düzenlemesinde, toprak altında görünmeyen daha çok mezar olması nedeniyle, ziyaretçilerin bahçe içinde sınırlı bir alanda gezebilmesi düşünüldü. Bahçe duvarlarının ve üzerindeki demir korkulukların bakımı ve sağlamlaştırmaları yapıldı.

Türbenin elektrik tesisatı ve güvenlik sistemleri de yenilendi. Bahçe düzenlemesinin ve cephenin aydınlatma sistemleri oluşturuldu. Türbe ve haziresi yirmi dört saat kamera sistemi ile gözlenirken, Deniz Müzesi tarafından da gün içerisinde kontrol ediliyor. Teberrukat eşyaları restorasyon sürecinde Deniz Müzesi’nde muhafaza edildi. Barbaros Hayrettin Paşa’nın vasiyeti üzerine 1541 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan türbe, açılışı ile birlikte iki yıldır olduğu gibi her hafta cuma günü 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. “Beni leb-i deryaya gömün. Ben leventlerimin sesini ve denizin hırçın dalgalarını duymak istiyorum.” diyen Kaptan-ı Derya’nın kabri Beşiktaş meydanında deniz kenarına yapılan türbede bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın