İşte İstanbul’un Dev Miting Alanı

İstanbul'da yepyeni, devasa bir miting, konser, festival ve fuar alanı yapılıyor. Yaklaşık 1 milyon kişilik Yenikapı'daki bu meydanın bitmesine ramak kaldı.

Toza toprağa bulandım ama değdi. Yenikapı’da denizi doldurmak yöntemiyle yapılan 1 milyon kişilik alanı ilk ben görüntülemek istiyordum çünkü. İzin almak, deveye hendek atlatmaktan zor ama talihim yaver gitti diyelim. Gördüm ki hummalı faaliyet berdevam. Dev iş makineleri, 8 tekerlekli kamyonlar, hafriyat ekipmanı, kadroları 7/ 24 dedikleri mesai formatıyla çalışıp duruyor. Güzergâh bu saydığım araçlarla karınca düğünü kıvamında. Şöyle panoramik fotoğraflar çekmek istedim de harika bir Sultanahmet Tepesi arka planıyla altta İDO vapurları ve hafriyat filoları süper keyifli kareler oldu. Hoşuma giden bir şey toz çamur içinde inşaat alanından çıkan kamyonlara ‘temiz müdahale’. Kentin içine dalacakları için hem hijyen hem de göz estetiği bakımından yanlış olmaması lazım. Bunu önlemek için duyarlık göstermiş işin kurmayları. Çıkış yaptıkları her seferde portatif mantığıyla kurulan yıkama tünelinde kirden pastan çamurdan arındırılıyor kamyonlar. Bu arada hata ettim sanırım. Sanki herkes anlattığım yerin neresi olduğunu, neler yapıldığını iyi bilirmiş varsaydım. Öyleyse hatadan dönüp ucundan acuk da olsa bilgi vereyim. İstanbul’a yepyeni ve devasa bir miting, konser, festival ve fuar alanı yapılıyor. Yaklaşık 1 milyon kişilik bu meydanın bitmesine ramak kaldı daha doğrusu. Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridi dolduruldu, ‘İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı’ adı verilen projenin sonuna yaklaşıldı. 

Deniz dibi kayalık

Deniz dibi taşla dolduruldu, atılacak temellerin sudan aşınması önlendi. Hafriyat kamyonlarıyla deniz dibine taş dökme çalışmaları son yükleri boşaltıyor. Burada meydanı çevreleyen 2 kilometre uzunluğunda yolun geçeceği mendirek oluşturuldu, Güzel ve sağlam görünüşlü diyebilirim. Hatta mühendis kardeşlerin dediğince Projenin 2. Etabı gereği temeller bile atılmaya başladı. 

Alanda ne var?

Miting, konser veya fuar alanı olarak kullanılmak üzere 700 bin ile 1 milyon kişi kapasiteli mekân yer alacak. Alanda 2 bin 500 araç kapasiteli açık otopark, 800 otobüs kapasiteli açık otopark olacak. 715 bin metrekarenin 450 bin metrekaresi yeşillendirilerek, park olarak hizmet verecek. Binlerce ağaç ve çiçek dikilecek. Meydanda bir sahne, tıp merkezi, idari ve güvenlik birimleri için kulübeler, kafe, büfe, restoran ve sergi alanları ile ahşap iskeleler ve engelli locaları olacak. Meydanın altına, 2.5 milyon nüfusun atıksuyunun arıtılacağı “İleri Biyolojik Arıtma Tesisi” kurulacak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın