Diyarbakır Surları ‘Dünya Mirası’ Yolunda

Diyarbakırlılar, kentlerini simgeleyen tarihi surların UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için seferber oldu. Turizm potansiyeli yüksek olan surlar tampon bölgeyle korunacak.

Diyarbakır’ın tarihi surları UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi yolunda. Diyarbakır Valiliği ile BDP’li Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın birlikte yapacağı çalışma uyarınca Diyarbakır surlarını maketle anlatan bir başvuru dosyası hazırlanacak. Ayrıca tarihi surlar tampon bölgeyle koruma altına alınacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Diyarbakır surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için çalışıyor.

‘Bu bir barış çabası…’

UNESCO uzmanları da süreçte aktif rol aldı. Diyarbakır’daki ortak toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Diyarbakır surlarının inşa edildiği taşlar sizlere 15 ayrı dilde ‘hoş geldiniz’ diyor. Tüm çabamız kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması. Bu aynı zamanda bir barış çabası. Tüm sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşları olarak bugünden itibaren yıllık bütçemizin en az yüzde 10’unu Diyarbakır surlarının ve tarihi eserlerin geleceğe taşınmasında kullanalım” dedi.

‘Özüne uygun yapılsın’

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, “Restorasyonu özüne uygun olarak gerçekleştireceğimizi burada bir kez daha teyit ediyoruz. Kalkınma Bakanlığımız’dan aldığımız kaynaklar, yerel yönetimlerin destek ve katkıları ile bu hedeflediğimiz yatırımları, restorasyonları, sivil mimari örneklerini de kazanacak şekilde ileriye götürecek bir kaynağa şu anda sahibiz” diye konuştu.

Dosyada ‘maket sur’

Edinilen bilgiye göre, ortak çalışmada şu kararlar alındı:
* Diyarbakır’ı simgeleyen anıtlar ve şehirin dokusu korunacak, uygun olmayan binalar yıkılacak.
* Diyarbakır için dünya mirası başvuru dosyası hazırlanacak. Başvuru dosyasında Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri olacak.
* Surların Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri ile birlikte oluşturduğu siluet ve doğal düzen korunacak, bu amaçla tampon bölge oluşturulacak.
* Diyarbakır’daki yeşil alanlar korunacak, Ziraat Mühendisleri Odası ile işbirliği yapılacak.
* Dünya mirası başvurusunda surların eşsiz özellikleri vurgulanacak, Dicle çevresindeki doğal alanın değeri, kentin siluetine etkisi belirtilecek. Güneydoğu ve Akdeniz çevresindeki kalelerle karşılaştırmalı çalışmalar yapılacak.
* Farklı uzmanların katılımıyla disiplinler arası danışma kurulu oluşturulacak. Bu amaçla personel eğitilecek.
* Koruma çalışmalarını desteklemek için sponsor aranacak. Yatırımcıların tarihi evleri onarıp bir süre kullandıktan sonra asıl sahiplerine iade etmesi esas olacak.
* Başvuru dosyası için Diyarbakır surlarını gösteren bir maket hazırlanacak.
* Çocuklar kültür mirası konusunda eğitilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın