İnsanoğlu Bu İşin Suyunu Çıkardı

İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konularında bilinç oluşturmayı amaçlıyor.

2013 senesinde geldiğimizde sorunun gün geçtikçe arttığını gözlemliyoruz:

– Dünya nüfusunun %85’i gezegenin en kurak bölgelerinde yaşıyor.

– 783 milyon kişinin temiz su kaynaklarına  ve neredeyse 2.5 milyar kişinin uygun sıhhi tesisat hizmetlerine erişimi yok.

– Dünya nüfusunun günümüzdeki Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerindeki yaşam standartlarına ulaşabilmeleri için yaklaşık 3.5 Dünya’ya daha ihtiyaç var.

Bu gibi olguları göz önünde bulundurduğumuzda temiz su rezervlerinin ne kadar büyük önem taşıdığı ortada.

World Water Council Başkanı Ben Braga, kısa vadede World Water Forums gibi farkındalığı arttıracak etkinliklerin yanı sıra anahtar konular üzerinden yaratıcı fikirlerinin ortaya konulmasının şart olduğunu söylüyor. İlerideki 3 sene içerisinde en çok önem verdikleri konunun güvenli içme sularının ve sıhhi tesisatın dünyanın her köşesinde erişimi sağlamak olduğunu belirtirken, “su”yun sosyal ve ekonomik büyümenin ana unsuru olduğunu da söylüyor.

Peki temiz su kaynaklarına erişim için ne tip projeler üretiliyor?

Çölde Su Üretmek

Eolewater’ın kurucusu Fransız Marc Parent, rüzgar tribünlerini kullanarak,  atmosferdeki nemin yoğuşmasını sağlayarak ticari boyutlarda temiz su elde ediyor. Ekim 2011’de Abu Dhabi’nin çölünde kurulan sistem 6 ay içerisinde 800 litreye yakın su üretti. Parent, ürettiği sistemin sadece çöllerde değil, su üretim için altyapısı yetersiz olan, herhangi bir izole alanda da kullanılabileceğini söylüyor.

Su Üreten Reklam Panosu

Lima, çölün sınırları içerisinde kurulan Dünya’daki ikinci büyük kent. Nüfusu yaklaşık 7.6 milyon olan Peru’nun başkentinde, temiz su kaynaklarına ihtiyaç oldukça fazla. Bu ihtiyacı karşılamak için son dönem yapılan en yaratıcı projelerden biri ise bir reklam panosu. Universidad de Ingenieria&Tecnologia ve Mayo Publicidad tarafından geliştirilen proje, ters osmoz sistemini kullanan bir strüktür, hava filtreleri, buhar toplayıcılar, bir karbon filtresi ve soğutucudan oluşuyor. Nemli hava bu sistemden geçtikten sonra soğutularak depolanıyor. İnsanlar kovalarıyla bu reklam panosuna eklenen musluğun başında sıra bekliyorlar. Reklam panosu günde yaklaşık 95 litre temiz üretme kapasitesine sahip.

Temiz su kaynaklarını çoğaltmak için her geçen gün yaratıcı fikirler üretiliyor. Suyun kullanımı açısından bilinç yaratılması, sürdürülebilir ekolojik bir yaşam için en başta geliyor. Arkitera olarak “Dünya Su Günü”nüzü kutluyoruz!

Etiketler

Bir yanıt yazın