Ünlü Gökdelenlerden Bir Şehir Tasavvuru

Mark Lascelles Thornton günümüzün ünlü gökdelenlerini bir araya toplayarak, kağıt ve mürekkepten hayali bir şehir yaratıyor.

Mimarlar değişmez birer hayalperesttirler. Sürekli yapılar üzerine kafa yorarlar. Eğer şans verilirse özgün tasarımlarıyla bir şehrin konuttan, yüksek katlı iş merkezlerine, kıvrımlı otoyollarından, üst geçitlerine kadar tüm bileşenlerini kapsayan master planlar üretme kabiliyetine sahiptirler. Fakat böyle bir şansa sahip olmanın pek de mümkün olmadığı düşünülürse genelde sıra dışı şehir planlamalarını ancak kağıt üzerinde yapabilirler. Mark Lascelles Thornton da kağıt ve mürekkep ile bu konuda çalışan usta isimlerden biri. Thornton son dönemde 2,5 metreye 1,5 metre ölçülerinde bir yüzeyde, günümüzün inşa edilmiş ve edilmekte olan ünlü gökdelenlerinden oluşan hayali bir şehrin çizimleri üzerinde çalışıyor. “Mutluluk Makinası” adını verdiği projede dünyanın en ikonik yapılarını bir araya toplayarak onları, hayali şehrin omurgasını oluşturan anıtsal bir aks üzerine yerleştiriyor.

Thornton’un imkansız şehrinin silueti New York, Şikago, London, Şangay ve Taipei gibi 8 ünlü şehrin yükselen kent simgelerini ödünç alıyor. Arka planda, şehrin ana aksının iki uç noktasında The Willis Kulesi ve Taipei 101 yer alırken merkezde One World Trade Center, The Gherkin ve The Shard gibi ikonik yapılar sıralanmakta. Ön planda ise açılı inşaat vinçleri, spiral rampalar, sallanan su kuleleri ve yetersiz sayıdaki konut blokları gökdelenlerin arasındaki boşlukları doldurmakta. Çizimlerin yarattığı etki ise heyecan verici ve merak uyandırıcı olmasının yanı sıra kentsel aşırılıklar sebebiyle biraz gerilimli.

Etiketler

Bir yanıt yazın