Taksim’e de cami yapılacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, cami mimarisinde Müslüman olmayanların ruhu yakalamasının zor olduğunu belirterek, Çamlıca cami projesinin içine sindiğini söyledi.

Erdoğan Taksim’e de cami yapılacağını vurgulayarak, “Şimdiki mescidin yerinde, Maksem’in arkası. Birkaç parsel kamulaştırılacak” dedi. Erdoğan, Türkiye-İspanya 4. Hükümetlerarası Zirvesi için Madrid’e giderken, uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin soruları üzerine şunları söyledi:

90’I AŞKIN PROJE YARIŞTI

(Çamlıca cami projesi) 90’ı aşkın proje yarıştı. Avrupa’da binaya bakınca ‘bu katedral, bu kilise’ diyebiliyorsunuz biz de baktığımızda ‘bu cami’ diyebilmeliyiz. Klasikten moderne çok ilginç adaylar da vardı. Modern çizgi adına çok garip projeler de vardı. Cami mimarisi özellikli bir konu. Eseri gördüğünüzde ‘evet bu bir ibadethanedir, camidir’ diyebilmeniz lazım.

O RUHU YAKALAMASI ZOR

(Yarışma süresinin kısa olduğu, uluslararası yarışma açılabilirdi eleştirileri anımsatılınca) Süre kısa değildi. Cami mimarisinde Müslüman olmayanların o ruhu yakalaması zor. Mimarın, neyi, niye yaptığını ortaya koyması, anlatması lazım. Sinan böyle baktığı için 600’ü aşkın eser bıraktı. Batı’nın ruh dünyasında bize ait bazı kültürler yok. Dolayısıyla caminin ruhunu vermeleri çok kolay değil.

BİTTİĞİNDE GÜZEL OLACAK

(İkinci olan proje sizin içinize sindi mi?) Evet sindi. Ayrıca jüride olsam ikinci seçmezdim. Neden birinci seçmeyip spekülasyonlara yol açıyorsun? Kültür merkezleriyle, seminer ve sergi salonlarıyla, etrafıyla bütün bir proje. Belki şimdi maketleriyle çok anlaşılmıyor. Ama bittiği zaman güzel olacak emin olun. Mesela şimdi Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi’nde de tartışma çıkıyor. Tek kubbede çok büyük bir cami olacak. Modern ile klasiği bütünleştirmiş, iki minarede lafzatullah var. Mimar nedenini açıklıyor.

PROJE TARTIŞILSIN EYVALLAH

(Altında alışveriş merkezi filan olacak mı?) Hayır olmayacak. Zaten camilerin altında, sağında, solunda bu tip ticari yerler de olmamalı. Ben bu tip projelere temelden karşıyım. Cami projesinin tartışmasına eyvallah. Tartışılsın. Ama bir çok eleştiri bilmeden yapılıyor. Neymiş orası meskun mahal değilmiş? Gidip baktın mı? Yok yeşil alan zarar görecekmiş. Orada yeşil alan zaten yok ki. Oradaki tüm antenleri toplayıp tek kulede Küçük Çamlıca’ya taşıyoruz. İhalesini yıl sonuna kadar yapmayı düşünüyoruz.

TAKSİM’DE MESCİDİN YERİNE

(Taksim’e cami yapılacak mı?) Evet yapılacak. Şimdiki mescidin yerinde, etrafında birkaç bina daha var. Onların orası bir ada. Maksem’in arkası. Birkaç parsel kamulaştırılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın