Oaxaca Yamacında Betondan Bir Tatil Evi

Em-Estudio, Meksika'nın Oaxaca kentinde dik bir yamaca renkli betondan bir tatil evi inşa etti.

La Extraviada adlı proje Güney Meksika’nın Pasifik kıyısındaki küçük bir sahil kasabası olan Mazunte’deki Mermejita plajına bakıyor.

Mexico City merkezli mimarlık firması Em-Estudio, projenin yemyeşil doğal ortamıyla uyum sağlaması için evin cephesinde kahverengi pigmentlerle karıştırılmış cilalı beton kullanmış.

Projenin tasarımcısı Ivan Esqueda, “Projenin şekli ve yönelimi arazinin topoğrafyası tarafından belirlendi ve ona adapte edildi. Kullanılan tüm malzemelerin, tıpkı bir yamaçta dengelenen taşlar gibi dağla karışan unsurlar olduğunu düşündük,” diyor.

Proje birbirinden bağımsız ancak bir patika ile birbirine bağlanan iki beton hacimden oluşmuş. Ana yapıya, arsanın tepesinde, özel bir otoparkın yanından giriliyor. Soğuk havayı hapsetmek için dış duvarlarla korunan taş merdivenle verandaya ve evin ön kapısına ulaşılıyor.

Bu katta yemek ve oturma alanlarının yanı sıra mimar Esqueda’nın eşi Gala Sánchez-Renero’nun iç mekan tasarımını yaptığı mutfak, kiler ve çamaşır odası bulunuyor. Kil kiremit kaplı ahşap bir çatı ile örtülmüş yaşam alanı, denize bakan uzun bir yüzme havuzuna açılıyor.

Üst üste dizilmiş küp yapılarda kendi verandasına sahip iki yatak odası ve daha alt hizada iki banyo yer alıyor. Odalar sert hava koşullarına karşı koruma sağlayan tavandan zemine kadar uzanan ahşap panjurlarla kaplanmış, güneşli günlerde panjurlar açılarak güneş ışığından ve temiz havadan faydalanılabiliyor.

Küp biçimli yapılarda iki yatak odasından merdivenle çatı terasına ulaşılıyor. Terasın karşı tarafında, ana bloğu bağımsız olarak erişilebilen ikinci hacmine bağlayan taş patika yer alıyor. Bu hacimde, iki ayrı stüdyo oda ile ek bir mutfak ve banyo tasarlanmış. Yapının ikinci seviyesinde biri terasa inşa edilmiş ve diğer de dağın yamacına bakan süs havuzları yer alıyor.

Her iki hacimi birbirine bağlayan patika ile yamaçtan aşağıya inilerek sahile ulaşılabiliyor. Projede guapinol ağacı ve yakındaki taş ocaklarından elde edilen yerel taş gibi bölgesel ve doğal malzemeler kullanılmış.

Pasifik Okyanusu’nun Kıyısında Bir Apartman Kompleksi: Villas La Escondida

Etiketler

Bir yanıt yazın