Christ & Gantenbein, Nehrin Üzerinde Heykelsi Beton Bir Köprü Tasarladı

Christ & Gantenbein, İsviçre'nin Aarau şehrinde Aare Nehri üzerine değişen genişliklere sahip beş kemerli heykelsi bir beton köprü tasarladı.

WMM Ingenieure ve Henauer Gugler ile iş birliği içinde tasarlanan Yeni Aare Köprüsü, şehir merkezini diğer tarafında bulunan ormanlık bir bölgeye bağlıyor ve araçlar, yaya ve bisiklet trafiği için ayrı ayrı şeritler içeriyor.

1949 yılında inşa edilen ve tarihi çevresini referans alan eski bir beton köprünün yerine gelen 119 metre uzunluğundaki köprü, Christ & Gantenbein tarafından tasarlandı.

Beton köprünün hafif gri bir yüzeyi var ve kentteki taş binaların ve orta çağ evlerinin desenlerinden esinlenerek dikey çizgiler şeklinde dökülmüş.

“Tasarımı, konumun tarihi önemini, kentsel yapısını ve Aare nehrinin manzarasını saygıyla karşılıyor ve modern altyapı ihtiyaçlarını karşılıyor.”

“Desen, beton döküm aşamalarının ve gerekli genleşme derzlerinin kalıp birleşim yerleriyle çakışmasını sağlamak için seçildi. Aynı zamanda Aarau’nun sağlam taş binalarının, şehir duvarını süsleyen orta çağ evlerinin, iskelelerin ve nehir kenarı güçlendirmelerinin sağlamlığından ilham aldı.”

Orjinal köprüden korunan iki kasa gibi var olan unsurlardan yararlanarak, Yeni Aare Köprüsü farklı genişliklere sahip beş kemerden oluşan bir yapıya sahip.

Köprünün en geniş kemerine destek olan bu mevcut kasa, nehrin merkezinde yer alıyor. Diğer kemerlerin genişliği ise nehir kıyılarına doğru azalıyor.

Malzeme kullanımını en aza indirmek için mimarlık ofisi, köprünün formunu yeniden kullanılan unsurların boyutlarına dayanarak tasarladı. Ayrıca, yapısal olarak gereksiz olan bölümleri çıkarmak için betona girintiler ve delikler ekledi.

“Köprü, birleşik, sorunsuz bir yapıya katkıda bulunan optimize edilmiş bir monolitik yapıdır. Bu modern, kemer şeklindeki, güçlendirilmiş beton strüktür, geleneksel tasarımlara kıyasla daha az beton kullanarak yükleri verimli bir şekilde taşıyor.”

17,5 metre genişliğindeki köprüde, iki araç şeridi yanı sıra yaya kaldırımları ve bisiklet şeritleri bulunuyor.

Christ & Gantenbein, August + Margrith Künzel Landschaftsarchitekten ile işbirliği içinde köprüden erişilebilen nehir kıyısında bir dizi halka açık mekân ve yol oluşturarak köprü çevresindeki kamusal alanı da ele almış.

Bu alan, taş döşemeli ve halka açık bir meydanı, gölge sağlamak için bir sıra ıhlamur ağacı ve köprüden çıkan uzun bankları içeriyor.

“Ön cephe duvarlarının önünde, klasik bir nehir kenarı yürüyüş yolunun bir parçası olarak, gölgeli yazlık ıhlamur ağaçları sıraladık.”
August ve Margrith Künzel.

Kıyı boyunca uzanan geniş bir yol, egzersiz ve bisiklet yapma alanları ile ağaç gölgeli dinlenme alanlarına sahip. Diğer tarafında ise yerel bitkilerle dolu bir çayır eklenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın