How to Do Too in Kadıköy

İstanbul Tasarım Bienali ve TAK işbirliği ile 72 Hour Urban Action ekibi, tasarımcıları Kadıköy'ün buluşma noktalarını geri dönüşüm malzemeleri ile tasarlamaya davet ediyor.

Kadıköylüler’in desteğiyle ile uygulamaya geçirilecek olan tasarımlar proje alanlarında, üretim süreci boyunca kaydedilecek videolar ise 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenecek.

Süreç

• Tasarımcılara açık çağrı yapılır ve başvurular alınır.
• Tasarımcılarla birlikte Kadıköy Belediyesi’nin Geri Dönüşüm Malzeme depoları ziyaret edilir, malzeme potansiyeli araştırılır.
• Tasarımcılarla birlikte tasarım çalıştayı yapılır.
• Projeler teslim edilir.
• Kazanan projelerin duyurusu yapılır.
• Katılımcılar ve gönüllüler, 72 Hour Urban Action ekibi ile prototip çalıştayı yapar, uygulama detayı eğitimi alır.
• Projeler gönüllülerin desteğiyle yerinde uygulanır.
• Proje görselleri ve video kayıtları 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergiye çıkar.

Beklenti

• Kadıköy’ün merkezi buluşma mekanlarında, geri dönüşüm ile atık malzeme kullanım bilincini yükseltecek basit tasarımlar ile oturma, dinlenme, oyun ve benzeri aktivitelerin yapılabileceği tasarımlar yaratılması hedeflenmektedir.
• Tasarımcılar, projelerini, profesyonel olmayan Kadıköylü, öğrenci veya gönüllü atölye katılımcıları tarafından uygulamaya geçirilebilecek şekilde biçimlendirmelidir.
• Tasarımların boyutu taban alanı 5m2’yi aşmayacak bir kent mobilyası ölçeğinde düşünülmelidir.
• Tasarımların en az 1 sene boyunca, farklı mevsim şartlarına dayanabilecek şekilde projelendirilmesi ve malzeme seçiminin de bu doğrultuda yapılması beklenmektedir.
• Tasarımlarda geri dönüşüm malzemeleri dışında hafif ve düşük bütçeli malzemeler de ek olarak kullanılabilir.
• Tasarımcılar; mimarlık, ürün tasarımı, peyzaj, grafik, güzel sanatlar gibi alanlardaki uzmanlıkları ile seçili alanlar üzerinde proje geliştirebilir.
• Program, öğrencilerin katılımına da açıktır. Birden fazla alanda çalışma üretilebilir; çalışmalar ekip olarak gerçekleştirilebilir. Bu durumda ekip temsilcisinin kayıt yaptırması yeterlidir.
• Tasarımcılar süreç içerisinde Kadıköy Belediyesi geri dönüşüm merkezine yapılacak kısa gezilerle tasarımda kullanılacak malzemelere dair bilgi edinebilirler.
• Belirlenen alanlarda yakın çevredeki kullanıcıların, esnafın ve yaşayanların fikirleri ve beklentileri hakkında bilgi almanız önerilmektedir. Böylelikle kullanıcılar tarafından benimsenecek tasarımların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
• Seçilen tasarım sahipleri ve uygulama atölyesi katılımcıları için, program ortağı 72 Hour Urban Action ekibi tarafından prototip üretimi çalıştayları gerçekleştirilecektir.
• Prototip çalıştaylarında edinilecek bilgiler doğrultusunda, seçilen tasarımların uygulanabilirliğine göre projelerde revizyona gidilebilir.
• Seçilen tasarımların uygulanması sürecinde tasarım alanlarındaki mahallelinin desteğini sağlamak hedeflenmektedir. Bununla birlikte dışarıdan gelecek atölye katılımcıları da beklenmektedir.
• Çalıştaylarda üretilen prototipler ve uygulama esnasında kaydedilecek fotoğraf ve video türevi görseller, 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde ziyaretçilere sunulacaktır.

Tasarım Alanları

Proje Alanı-1 Boğada Buluşalım
Proje Alanı-2 İskelede Buluşalım
Proje Alanı-3 Sahilde Buluşalım
Proje Alanı-4 Çaybahçesinde Buluşalım
Proje Alanı-5 TAK’ta Buluşalım

TAKdim

Tasarımlar; mekanın fotoğrafları üzerine mimari tasarım, grafik, peyzaj, heykel, görsel sanat ürünleri ya da ürün tasarımlarının serbest el çizimi, kolaj veya 3 boyutlu bilgisayar görselleştirme gibi temsil teknikleri ile sunulacaktır. Tasarımcılardan projelerinin uygulanma aşamalarını anlatan görseller ve malzeme uygulama detayları da beklenmektedir.

Tüm tasarım projeleri,
• 1/50 veya 1/20 ölçekli (projenin gerektirdiği ölçekte) plan, kesit ve görünüşler; uygulama detayı ve yöntemlerini anlatan çizim ve görseller,
• 3 boyutlu dijital model veya perspektif içerecek şekilde,
A1 boyutunda dijital PDF olarak teslim edilecektir. Tasarımlar, şemalar ve açıklayıcı yazılar ile desteklenebilir.
Teslimle ilgili; Paftalar yatay A1 formatında PDF olarak hazırlanacaktır. Pafta sayısı her tasarım için 1 adet ile sınırlıdır. Rumuz şartı yoktur, ancak her paftada tasarımcı kişi/ekibin ismi veya rumuzu belirtilmelidir. Kargo teslimleri en geç 15 Eylül 2014, Pazartesi günü TAK’da olmalıdır. Dijital PDF sunumlarınızı info@kadikoytasarim.org’a e-mail ile iletebilirsiniz. Dosyanız büyük ise Wetransfer veya Yousendit gibi bir servis ile veya dropbox klasorünüzü paylaşarak da iletebilirsiniz.

TAKdir

Teslim edilen projeler, İstanbul Tasarım Bienali Ekibi, TAK, Kadıköy Belediyesi ve 72 Hour Urban Action ekiplerinin oluşturacağı ortak jüri tarafından değerlendirilecektir.

Uygulama için seçilen beş proje, çalıştaylarda üretilecek prototipler, üretim süreci sırasında çekilecek fotoğraflar ve filmler ile birlikte 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenecektir.

TAKvim

Proje Açılış Tarihi: 19 Ağustos Salı
Son Başvuru Tarihi: 5 Eylül Cuma
Tasarımcılarla Geri Dönüşüm Deposu Ziyareti: 29 Ağustos Cuma
Tasarım Çalıştayı: 1-7 Eylül Haftası
Proje Teslim Tarihi: 15 Eylül Pazartesi
Kazanan Projelerin Duyurulması: 22 Eylül Pazartesi
72 Hour Urban Action ile Prototip Çalıştayı: 5 Ekim Pazar
Projelerin Yerinde Uygulanması: 1 – 2 Kasım (Cumartesi – Pazar)
Proje videolarının Bienal Sergisine Eklenmesi: 11 Kasım Salı

Başvuru

“‘How to Do Too in Kadıköy’; Kadıköy’den Bul, Kadıköy’de Buluştur!” projesine bireysel ya da ekip olarak katılmak isteyen tasarımcılar, info@kadikoytasarim.org adresine (tüm katılımcıların email, telefon,okul ve meslek bilgileri) ve çalışmak istedikleri alanı 28 Ağustos Perşembe gününe kadar ‘Tasarım Bienali + Proje Alanı No: x.’ başlığı ile göndererek başvuru yapabilirler.

Nasıl Katılacaksınız?

Tasarımcı iseniz:
1. Bireysel ya da ekip olarak tasarlamak istediğiniz alanı seçin.
2. İletişim bilgilerinizi (email, telefon,okul ve meslek bilgileri) ve çalışmak istediğiniz alanı info@kadikoytasarim.org adresine 28 Ağustos Perşembe gününe kadar ‘Tasarım Bienali + Proje Alanı No: x.’ başlığı ile gönderin.
3. Çalışma alanlarını ziyaret edip civardaki kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini belirleyin.
4. Takvimde belirtilen İstanbul Tasarım Bienali ve TAK toplantı ve çalıştaylarına katılın.
5. Projelerinizi TAKdim koşullarına göre hazırlayın.
6. Teslim tarihini geçirmeden projelerinizi TAK’a teslim edin.
7. Süreç boyunca TAK ile iletişimde kalın.

Uygulama sürecinde katılımcı olmak istiyorsanız:
1. İStanbul TASarım Bienali ve TAK’ın duyurularını ve tasarım sürecini web sitesinden ve sosyal medya araçlarından takip edin.
2. Seçilen tasarımları ve uygulama detaylarını inceleyin.
3. İletişim bilgilerinizi (e-mail, telefon, meslek) ve uygulamasında çalışmak istediğiniz projeyi info@kadikoytasarim.org adresine 3 Ekim Cuma gününe kadar ‘Tasarım Bienali + Proje No: x.’ başlığı ile gönderin.
4. Takvimde belirtilen prototip çalıştayına katılın.
5. Süreç boyunca TAK ile iletişimde kalın. 

Etiketler

Bir yanıt yazın