“Gömeç Belediyesi Aşevi” Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü tarafından, Balıkesir’in Gömeç ilçesinde aşevi olarak hizmet edecek mimari proje tasarlanması için düzenlenen yarışmaya kayıt için son tarih 14 Ağustos, proje teslim tarihi ise 4 Eylül 2020.

YARIŞMANIN AMACI VE KONUSU

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde yer alan arsa üzerine, 130 m2 civarında (max. 150 m2) ve tek katta çözülmek üzere, aşevi olarak hizmet edecek mimari proje tasarlanması beklenmektedir. Mekanın gündüz fonksiyonundan farklı olarak, akşam saatlerinde, belediyenin müzik topluluğunun prova yapabileceği bir işlev alması düşünülmekte, böylece, yarışmacılardan fonksiyonel olarak dönüşümlü bir mekan kurgusu istenmektedir.

Aşevi çözümünde; belediyeye bağlı köylerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yemek hazırlığı yapılacak bir mutfak çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Mutfağın yanı sıra, yemeklerin bu alandan araçlara yüklenerek köylere yollanacağı göz önünde bulundurularak, tasarlanan projede araç giriş-çıkışları, malzeme yükleme-boşaltma alanları ve depo alanı da düşünülmelidir. Gündüzleri aşevinin salonu olarak hizmet verecek olan mekan, akşamları müzik topluluğunun prova odasına dönüşecektir.

Dereceye giren fikir projeleri uygulanmak üzere Gömeç Belediyesi tarafından  değerlendirilecektir. İhtiyaç ve imkanlar doğrultusunda yarışmacılardan yapımı hızlı ve ekonomik, prefabrike bir yapı tasarımı beklenmektedir.

YARIŞMA ALANI

Yarışma alanı ekte verilen çizimlerde yer alan 106 numaralı parselde, 1 numaralı alandır.

YARIŞMAYI DÜZENLEYEN KURULUŞ

Gömeç Belediyesi Aşevi Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması, Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenmektedir.

YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ

Yarışma, mimarlık öğrencileri için düzenlenmiş tek aşamalı mimari fikir projesi yarışmasıdır. Yarışmacılardan önerilerini, belirlenen konu ve yer üzerinden, tüm analizlerin odak sorunsal etrafında şekillenerek, mimari fikir projesi olarak geliştirmeleri beklenmektedir. Mimari çözümlemenin yanı sıra, projenin ekonomik ve sosyolojik boyutlarının da dikkate alınması önemlidir. Önerilecek projenin prefabrik yapım sistemleri kullanılarak tasarlanması istenmektedir.

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

Yarışmaya, Işık Üniversitesi Mimarlık Bölümünde kayıtlı tüm lisans öğrencileri bireysel veya ekip halinde katılabilir. Katılım 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi mezunlarına da açıktır.

En az bir üyesinin (ekip başı) yukarıdaki koşulları karşılayan bir mimarlık öğrencisi olması şartıyla, farklı disiplinlerden ve/ya diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ile karma ekipler oluşturulabilir.

Yarışmaya katılım, ekte yer alan “Katılım Belgesi” doldurularak, yarisma@isikun.edu.tr üzerinden son kayıt tarihine (14 Ağustos 2020, 17:00) kadar yapılacaktır. Işık Üniversitesi öğrencisi olan ekip başı dışındaki katılımcıların kendi okullarından aldıkları öğrenci belgelerini katılım belgeleriyle birlikte dijital olarak göndermeleri gerekmektedir. 2019-2020 Akademik Yılı Yaz Dönemi’nde mezun olan öğrenciler için çıkış belgesi (dijital/taranmış) yeterlidir.

SORU VE CEVAPLAR

Şartname ve yarışmacılara verilen belgeler ile ilgili tüm sorular için yarisma@isikun.edu.tr adresinden iletişime geçebilirler. 7 Ağustos 2020, Cuma (17:00) gününe kadar yarisma@isikun.edu.tr adresine gönderilen sorular, cevaplarıyla birlikte 12 Ağustos 2020, Çarşamba günü www.isikun.edu.tr web adresinin Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin sayfasında yer alan “Yarışmalar” bölümünde yayınlanacaktır.

Sayfanın linki

PROJELERİN TESLİMİ

Yarışma için istenilenler 4 Eylül 2020 Cuma günü saat 17:00’dan önce yarisma@isikun.edu.tr adresine gönderilmelidir. Geç teslimler kabul edilmeyecektir.

Yarışma için ekipler 5 rakamdan oluşan bir rumuz belirlemeli ve belirlenen rumuz her paftanın sağ üst köşesinde oluşturulacak olan 2 x 8 cm’lik alana yerleştirilmelidir. “Katılım Belgesi” ve “Öğrenci Belgesi” dışında hiç bir belgede yarışmacıların kimliğini belirten herhangi bir isim ya da işaret yer almamalıdır.

PROJELERİN SUNUMU, SERGİLENME YERİ VE ZAMANI

Sonuçlar Işık Üniversitesi’nin web sitesinde (www.isikun.edu.tr) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi sayfasının “Yarışmalar” bölümünde ilan edilecek ve sonrasında tüm projeler aynı sayfada sergilenecektir.

ÖDÜLLER

  • 1.’lik Ödülü: 2500 TL
  • 2.’lik Ödülü: 2000TL
  • 3.’lük Ödülü:1500 TL

• Dereceye giren fikir projeleri uygulanmak üzere Gömeç Belediyesi tarafından değerlendirilecektir.

YARIŞMA TAKVİMİ

  • Yarışma duyuru tarihi: 20 Temmuz 2020, Pazartesi
  • Sorular için son tarih: 7 Ağustos 2020, Cuma, 17:00
  • Yanıtların duyurulması: 12 Ağustos 2020, Çarşamba
  • Kayıt için son tarih: 14 Ağustos 2020, Cuma, 17:00
  • Proje teslim tarihi: 4 Eylül 2020, Cuma, 17:00
  • Sonuçların açıklanması: 11 Eylül 2020, Cuma

JÜRİ

Danışman Jüri Üyeleri:

  • Mehmet Kamil Özkartal (Mimar, FMV Mütevelli Heyeti Başkan Vekili)
  • Prof.Dr.Cemal İbiş (Işık Üni. Rektörü)
  • Prof.Dr.Hasan Bülent Kahraman (Işık Üni. Rektör Yardımcısı, Mimarlık ve Tasarım Fak. Dekanı)
  • Mehmet İrem Himam, (Gömeç Belediye Başkanı)

Jüri Üyeleri:

  • Prof.Dr. Nuran Zeren Gülersoy (Jüri Başkanı)
  • Prof.Dr. Ahsen Özsoy
  • Doç.Dr. Sıla Durhan
  • Dr.Öğr.Üyesi Gülay Kepsutlu
  • Dr.Öğr.Üyesi Elif Süyük Makaklı
  • Öğr.Gör. Dicle Zeycan
  • Öğr.Gör. Z. Yalın Önal

Raportörler:

  • Nil Döğerlioğlu
  • Ekrem Kaynar
  • Nazlıcan Aşık
Etiketler

12 yorum

  • Dicle Zeycan says:

    Her ekipte Işık Üniversiteli bir yarışmacı olması gerekmektedir. Bu nedenle, Işık Üniversitesi dışından yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler ihtiyaç duydukları halde Işık Üniversitesi’nden bir ya da daha fazla yarışmacı ile ekip olmak isterlerse aşağıdaki link üzerinden arkadaşlarımız bu konuda yardımcı olmaktadır.
    https://chat.whatsapp.com/KuAL9hTDHCvLJ0mQguvmm2

    • Sachiko Kubra Aras says:

      Üniversitenizdeki öğrencilerin bu işbirliğine açık olmasını ve whatsapp üzerinden bir platform kurulmuş olmasını fikir olarak takdir ediyorum. Ancak halihazirda kendi ekibini oluşturmuş ve Işık Üniversitesi’nden bir arkadaşa ihtiyaç duymayan ogrencilerin, düzenlenen şartnameden dolayı buna zorlanmasını doğru ve etik bulmuyorum. Üniversiteniz ile Gömeç Belediyesi’nin birlikte açtığı bir yarışma olduğundan dolayı tüm jüri üyelerinin de Işık Üniversitesi’nden olması bir nebze de olsa anlaşılabilir bir durum. Ancak ekipte bir öğrencinin mutlaka üniversitenizden olması zorunluluğu yarışmanın açılış amacını sorgulatıyor.

    • Sachiko Kubra Aras says:

      Üniversitenizdeki öğrencilerin bu işbirliğine açık olmasını ve whatsapp üzerinden bir platform kurulmuş olmasını genel bir fikir olarak takdir ediyorum. Ancak halihazirda kendi ekibini oluşturmuş ve Işık Üniversitesi’nden bir arkadaşa ihtiyaç duymayan ogrencilerin, düzenlenen şartnameden dolayı buna zorlanmasını doğru ve etik bulmuyorum. Üniversiteniz ile Gömeç Belediyesi’nin birlikte açtığı bir yarışma olduğundan dolayı tüm jüri üyelerinin de Işık Üniversitesi’nden olması bir nebze de olsa anlaşılabilir bir durum. Ancak ekipte bir öğrencinin mutlaka üniversitenizden olması zorunluluğu yarışmanın açılış amacını sorgulatıyor.

  • Fatih Endez says:

    Yarışmaya katılım için ekipte Işık üniversitesi öğrencisi olma zorunluluğunu içeren bir madde şartname de yer almaktadır. Bunun için de Işık üniversitesi öğrencileriyle iletişim amaçlı bir whatsapp iletişim linki paylaşılmıştır. Ancak günlerdir çeşitli üniversitelerden öğrenciler bu iletişim kanalında Işık üniversitesinden öğrenci aramasına karşın hiçbir geri dönüş alınamamaktadır. Eğer yarışmanın amacı öğrencilerin desteklenmesi ise şartname de ki bu maddenin nedenini anlayamıyoruz. Katılmayı çok istememize, ekip oluşturmamıza ve günlerce öğrenci arama çabalarımıza rağmen geri dönüş bulamamaktayız. Bu anlamda okul öğrencilerini teşvik amaçlı ve ya okulun reklamı amaçlı konulduğunu düşündüğümüz bu maddenin tam tersi etki yaptığına ve sadece kendi okul öğrencilerinin katılımının gerçekleştiği bir sürece doğru gittiğini gözlemlemekteyiz. Böyle bir durumda da yarışmanın ‘arkitera’ gibi bir platformda neden yer aldığını anlamamakta ve mimarlık öğrencileri olarak yarışmanın açılış şeklini, sürecini ve tahmin edilebilir sonucunu eleştirmekteyiz. Dahası mimarlık fakültesinde ki öğretmen öğrenci ilişkisi düşünüldüğünde ve tüm jürinin Işık üniversitesindeki akademisyenlerden oluşması yarışmanın etikliğinin de tekrar gözden geçirilmesinin gerekliliğinin doğurmaktadır.

    • Metehan Mirze BAYTÖRE says:

      Biz de aynı sebeplerden dolayı yarışmaya katılma kararımızı gözden geçiriyoruz. Etik dışı davranışıyla Işık üniversitesinin amaçlarını anlamaya çalışırken yarışmanın amacını da sorguluyoruz.

    • Şengül Şimşek says:

      Kesinlikle katılıyorum sırf bu yüzden biz de yarışmaya girmekten vazgeçtik.Yarışma şartlarının ve etikliğinin gözden geçirilmesi gerekiyor.

    • Şafak Özaydın says:

      Sürecinin yönetiminde problem olduğunu, yarışmanın açılıp hakkında gerekenlerin yapılmadığını, bu yarışmadan amaçlanan ve beklenenin ne olduğunun sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenlerle katılmama kararı aldığımızı belirtmek isteriz.

  • zh says:

    ısık üniversitesi zorla birinci cıkarmaya calısıyor snrm.

  • Dersu Deger says:

    Etik dışını olması bir yana çektim cidden böyle bir yarışma yasalara uygun mu ya ? Üstelik ışık üniversitesindeki öğrencilerin hiçbirinin kazandığına inanılmaz böyle bir şartnameyle , bütün öğrencileri mağdur etmenin çıkarı ne acaba ? Tüm rekabet koşullarının ortadan kalktığı yarışma da gördük. Bu ülkede herşey olunuyor ama rezil olunmuyormuş cidden.

  • EDA TAVACIGİL says:

    Işık Üniversitesi öğrencilerinin yer aldığı bir yarışma yapılmak istendiği açıktır. Öğrenciler arasında böyle bir yarışma ve seçim isteği neden ulusal bir yarışma platformuna taşınmıştır? Rekabet koşulları neden sınırlandırılmıştır? Üniversite reklamını yapmak isterken, ters bir tepkiyle karşılaşacağını düşünmemiş midir adı “IŞIK” olan bir üniversiteye sormak gerekir.

  • MUHAMMED YILMAZ says:

    Şu yarışmanın, son dönemlerde sıkça duyduğumuz “açılan iş ilanı kriterlerini karşılayan tek kişi, rektörün eşi çıktı” rezilliğinden farkı yok. Bir belediye ile üniversitenin iş birliği yapıp yarışma açması ne kadar olumluysa, yarışmanın kazananları arasına kesinlikle Işık Üniversiteli birini sokma çabası o kadar rezil. Üstelik bütün jüri üyelerinin Işık Üniversitesi kadrosundan seçilmiş olması durumu daha da beter bir hale getirmekte.
    Amacınız öğrenciler arasında işbirliği oluşturmaksa, yöntemi bu olmamalı. Hem jüride bulunan eğitmenlerinizi hem de yarışmaya katılan öğrencilerinizi zor bir duruma soktuğunuzu bilmelisiniz.
    Şartaneme hazırlanırken bir kişi bile ne yaptığını sorgulamadı mı? O kadar akademisyen arasından bir kişi bile yarışmanın etik olmadığını düşünmedi mi? Ayrıca şartnamede bulunan kriterler gerçekten yasal mı?
    Ek olarak, 3 Ağustos tarihli gönderiye dahi cevap verme gereği duyulmamış.

  • Metin Ali LİMAN says:

    Bu yarisma mimarlik mesleginin neden gun gectikce deger kaybettigini cok guzel acikliyor bence.Ve arkitera gibi bir platform boyle bir sacmaligi nasil destekliyor ve paylasiyor anlayamiyorum.Bizim cocuklarin elinden tutun yarismaya sokun abisi gibi bir durum var suan.Hem universiteniz ogrencileri icin cok asagilayici hem de kurumunuzun basariyi elde etmek icin yaptiklari cok tehlikeli.Amacin egitim olmadigi asikar.Biz mimarlar olarak boyle ayristirmalara ve dayatmalara izin verirsek hem yarismalara bir guven kalmaz hem de bu meslek duzelmez.Yazik gercekten emeklerimize.

Bir yanıt yazın