Balkan Evleri Maket Yarışması

Kocaeli Üniversitesi, ODTÜ ve Bursa Teknik Üniversitesi'nin öğretim üyelerinin desteği ile Türkiye ve Balkan coğrafyasında kayıtlı üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen mimari maket yarışmasına proje teslimi için son tarih 6 Mart 2019.

YARIŞMANIN AMAÇLARI

a. Balkanlarda Türk Kültür Mirası’nın en önemli unsurlarından Mimari’nin, “GELENEKSEL BALKAN EVLERİ” kavramı etrafında maket ürünleri il ele alınması.
b. Yarışma ürünleri ve kolokyumu ile “Geleneksel Balkan Evleri ve Mimarisi” üzerine deneyim ve bilgi alışverişi sağlanması.
c. Yarışmaya teslim edilen ürünler ile “Ulusal ve Uluslararası Sergi ve Tanıtım Programları” tertiplenmesi.

YARIŞMA İÇİN BEKLENEN ÜRÜNLER VE NİTELİKLERİ

a. MAKET + POSTER: Balkan Coğrafyasındaki ülkelerde (ek1) katılan grubun seçeceği tarihi ve/veya geleneksel karakteri olan bir konutun “1/50 ölçekli” yakın çevre dokusu ile birlikte mimari anlatım diline uygun konut ve çevre peyzajı maketi +rumuz. Ayrıca konutun Balkan coğrafyası ve yakın şehir çevresindeki konumunu ülke, bölge, şehir, semt-mahalle boyutları ile anlatan “A3 boyutunda bir poster”.

b. Maket tekniği, malzeme ve renk seçimi serbest olup geleneksel karakter, mimari cephe ve yapı elamanları ve çevre dokusunun anlatımına uygun olması beklenmektedir.

c. Maketin teslim edilmesi ve ödül alınması sonrasında ödül alanlara maket üretim masrafları için nakdi ödül dışında 150 TL nakit destek verilecektir.

YARIŞMA SÜRECİ VE TAKVİMİ

Yarışma Çağrısına Çıkılması 03 Aralık 2018 Pzt. BalTürk Dernek İnternet Sayfası üzerinden bilgi verilecektir.
Soru Sorma-Cevaplanma 03-10 Aralık 2018 Bu tarihlerde sadece eposta ile sorulacak sorulara jüri 15 Aralık 2018 tarihine kadar yazılı cevap vererek internet sayfasında duyuracaktır.
Ürün Teslimi 6 Mart 2019 En geç akşam 17:00’ye kadar maketler ekibin öğrenci olduğuna dair belgeleri ile birlikte BALTÜRK DERNEK BİNASI’na imzalı tutanak ile yapılacaktır.
Değerlendirme 8 Mart 2019 Cumartesi 10:00 –12:00 ve 13:00-16:00 arası

Jüri üyeleri ürünleri kapalı oturumla değerlendirecek ve sonuçları tutanak altına alacaktır.
Yer: BALTÜRK DERNEK BİNASI

Sonuç Açıklanması 10 Mart 2019 17:00 BALTÜRK dernek internet sayfasında duyurulacaktır. (rumuz+ekip üyeleri+maket fotoğrafları ile)

KOLOKYUM VE KONFERANS

Konferans Tarihi: 8 Mart 2019 Cumartesi,

Ödül Töreni ve Kolokyum Tarihi: Jüri değerlendirmesinden sonra açıklanacaktır.

Jüri üyeleri tarafından yarışma süreci değerlendirilecektir. Kentten ilgililerin de basın duyurusu ile davet edileceği ve jüri üyesi Prof .Dr. Ali Uzay Peker’in (ODTÜ) vereceği “Kanuni Sultan Süleyman Türbe Palankası Kazı Çalışmaları ve Zigetvar’da Türk Mimarisi” ( saat 18:00, yer Kocaeli Bilim Merkezi) temalı konferans ile sonlanacaktır.

PROJE EKİBİ

Proje Yönetim Sorumlusu

  • Doç.Dr. Ayhan ORHAN
    (KOU-İİBF-İKTİSAT, BALTÜRK Yönetim Kurulu Üyesi)


Koordinatör

  • Dr.Öğr.Üys. Ersan KOÇ
    (KOÜ, MTF-ŞBP Bl. Öğretim Üyesi, BALTÜRK Üyesi)


Jüri üyeleri

  • Prof.Dr. Ali Uzay Peker
    ODTÜ-MF-Mim.Bl., Öğr.Üyesi, Mimarlık Tarihi ABD Bşk.)
  • Prof.Dr. İbrahim Şirin
  • (KOU-Tarih Bölümü Balkan Tarihi Uzmanı)
  • Doç.Dr. Neşe Çakıcı Alp
    (Mimar, KOU-MTF Öğretim Üyesi)
  • Dr.Öğr.Üys. Ersan KOÇ
    (BTÜ, MTF-ŞBP Bl. Öğretim Üyesi, BALTÜRK Üyesi)
  • Dr.Öğr.Üys. Bülent Ayberk
    (KOU-MTF-İÇM.Bl. Öğretim Üyesi)
  • Dr.Öğr.Üys. Ebru Kamacı Karahan
    (Kayseri Erciyes Üni / MF-ŞBP Bl. Öğretim Üyesi)
  • Dr.Öğr.Üys. Methiye Gül Çöteli,
    (BTÜ, MTF-ŞBP Bl, Öğretim Üyesi)
  • Murat Hacıalioğlu
    (Mimar, 3 BOYUTLU TASARIM ve Maket Uygulama Uzmanı)
  • Raşit Fidan
    (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı)
  • Hayriye Sözer
    (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kültür, Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürü)
  • Resul Narin
    (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,Tarihçi)
  • Raportör 1: Sevginar Kocaali (BAL-TÜRK Sekreteri)
  • Raportör 2: Elif Bilge Özşahin (Bal-Türk Yönetim Kurulu Üyesi)

KATILIM ŞARTLARI:

  1. Ekibin tamamının kayıtlı üniversite öğrencisi olması zorunludur. Her grup üyesinden onaylı öğrenci belgesi talep edilecektir. Değerlendirmenin gerçekleşeceği 8 Mart 2019 tarihinde halen öğrenci olmak zorunludur. (Sadece Lisans ve Önlisans Öğrencileri Katılabilir)
  2. Gruplar en az 2 en çok 4 öğrenci ve zorunlu olmamakla birlikte en çok 1 danışman ile oluşturulacaktır. Grupların Balkan Mimarisi ve Şehirciliği üzerine çalışmış uzman ve/veya öğretim elemanlarından danışman desteği almaları teşvik edilmekte ve tavsiye edilmektedir. Öğrencilerine destek vermek isteyen öğretim üyelerimiz diledikleri kadar ekibe danışmanlık yapabilirler.
  3. Rumuz 5 rakamdam oluşacaktır. Rumuzda ardışık sayılar ve aynı rakamın ikiden fazla tekrarı kullanılmayacaktır. Maketler ve A3 poster üzerinde grup üyelerini belirtebilecek herhangi bir işaret simge bulunmayacaktır.
  4. Maketi yapılan konutun öznelliğini ve seçilme nedenini açıklayan en az 300 kelimelik bir tanıtım/mimari künye raporu hazırlamak ve teslim saatine kadar başlığında 5 rakamlı rumuzu içeren .docx dosya formatında yarışma mailine iletilmesi zorunludur. İsteğe bağlı olarak mini rapor cd ortamında da teslim edilebilir.
  5. Yarışma mümkün olan en geniş spektrumda Balkan Evleri’nin nitelikli maketlerini elde etmeyi hedeflemektedir. Katılımcı gruplar hangi konutun maketini yapacaklarını seçmekte özgür ve aynı zamanda seçme nedenini açıklama ve seçilen maket konusunun öznelliğini jüriye sunmakla sorumludur.
  6. Maket ölçeği 1/50 olup konutun yakın çevresi ile ilişkisini göstermesi beklenmektedir. Malzeme ve maket tekniği serbesttir. Değerlendirmede işçilik, renk ve malzeme uyumu, soyutlama düzeyi …vb ölçütler jüri tarafından değerlendirilecektir. Maket hazırlama çerçevesi 100 cm x 70 cm olarak tespit edilmiştir.
  7. Teslim edilen ve/veya Değerlendirmeye sunulan tüm maketler BALTÜRK derneği uhdesine geçecek olup dernek binası ve derneğin yurtiçi ve yurtdışı Balkan Coğrafyası’ndaki etkinliklerinde sergileme ile tanıtımı yapılacaktır.

ÖDÜLLER: TOPLAM 8000 TL + 1500 TL= 9500 TL NAKİT ÖDÜL

  • 1 Adet 1.lik Ödülü :2000 Tl / Ekip + Şilt ve Plaket / Kişi
  • 1 Adet 2.lik Ödülü : 1500 Tl / Ekip + Şilte ve Plaket / Kişi
  • 1 Adet 3.lük Ödülü : 1000 Tl / Ekip + Şilte ve Plaket / Kişi
  • 7 Adet Mansiyon Ödülü 500 Tl / Ekip + Şilte ve Madalya / Kişi

(Ödül alacak 3+7=10 makete ayrıca 150 TL maket masrafı ödemesi yapılacaktır.)

YARIŞMA KAPSAMINA GİREN BALKAN COĞRAFYASI BÖLGE VE ÜLKELERİ

Türkiye/Trakya, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan

YARIŞMA İÇİN KULLANILABİLECEK KAYNAK

Nur Akın, BALKANLARDA OSMANLI DÖNEMİ KONUTLARI, Literatür Yayıncılık, 2001, ISBN 975-8431-04-8 (Teknik çizim ve açıklamaları da içeren temel kaynak niteliği taşıdığından ekiplerin değerlendirmesinde fayda vardır.)

İLETİŞİM

www.balturk.org.tr (Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği)
bilgi@balturk.org.tr (“konu” kısmına “maket yarismasi” ibaresi eklenmesinde fayda vardır.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın